Serijom priča i fotografija majki svih vrsta, Zoološki vrt čestitao Majčin dan i pokazao što sve jednu mamu čini posebnom

Foto: Facebook/ Zoološki vrt Zagreb

Drugu nedjelju u svibnju, a ove godine to pada na 10. svibanj, obilježava se Majčin dan. Dan je to kad svojim majkama volimo dati do znanja koliko nam znače, koliko nam pomažu i naposljetku, pružiti im jedan dan tetošenja koje naposljetku, one svaki dan pružaju nama. No, jeste se ikada pitali kako je biti majka u životinjskom svijetu? Što muči te majke? Kako one odgajaju svoje djecu?

Pa, Zoološki vrt Zagreb, odlučio nas je riješiti te dileme te povodom Majčinog dana učinio upravo to. Naime, na svom Facebook profilu objavio je seriju od tri priče te ispričao kako živi mama merkat, mama divovski mravojed te mama nizinska zebra.

Mama merkat posebna je jer ona majkom postaje nekoliko puta u jednoj godini.

“U prosjeku, godišnje možemo imati tri legla s po tri mladunca. Naši mladunci se rađaju slijepi i gluhi i potpunu su ovisni o nama. Čak ne mogu ni nuždu obavljati bez da ih mi na to potaknemo i podsjetimo da moraju! Već nakon dva mjeseca starosti mogu početi jesti krutu hranu, točnije kukce i ostalu hranu koju skupljamo i jedemo i mi odrasli. Kako smo izuzetno društvene životinje i naše bande (skupine u kojima živimo) mogu imati i do 30 jedinki, sve jedinke koje se ne razmnožavaju, brinu se oko mladunaca. Čak imamo i „dječje vrtiće“ za koje su zadužene starije ženke i one čuvaju mladunce dok mi ostali, npr. skupljamo hranu. Vrlo smo organizirani i zbog toga uspješni u održavanju brojnosti naših bandi, što mi majke jako cijenimo i što nam olakšava naše majčinstvo”, napisali su iz Zoološkog vrta.

Mama divovskog mravojeda pak ima neobičnu brigu na leđima.

“Mislite da je vama teško nositi vaše mladunce? Ja bih rekla da je meni mrvicu teže jer prvo, moja trudnoća traje negdje oko šest i pol mjeseci, a onda mladunca još idućih devet mjeseci nosim na leđima! I to nije sve, za to vrijeme dok se bezbrižno „vozi“ na mojim leđima, može narasti čak do pola moje veličine. Doduše, kada se tek rodi je težak oko jedan kilogram, ali brzo prijeđe tu kilažu. Ono što je jako zanimljivo je da mladunac, kada se rodi, izgleda doslovno kao odrasli mi: ima gusto krzno u našim bojama, dugački rep, izduženu glavu i iste sekunde se penje meni na leđa. Nakon dvije godine starosti, postaje samostalno i spremno za život. A mene čeka novi mladunac i novi izazovi”, napisali su.

Mama Grantova nizinska zebra za svog je mladunca centar svemira prvih nekoliko dana, a koliko god to zvučalo posebno, nije lako ni mladuncu, a ni mami.

“Što da vam kažem, majčin život nije jednostavan. Prvo osam mjeseci traje trudnoća i onda kada dođe taj dan, povlačim se u osamu kako bih zaštitila svoje mladunče od grabežljivaca. Nije lako odvojiti se od svojih voljenih, sigurna sam da to znate već i sami, ali što je nužno, mora se. Ali tek onda počinje izazov! Moje mlado može težiti i do 32 kilograma, što nije „lagano“ za iznijeti i dovesti na svijet. Kad se okoti, ono postaje moja odgovornost idućih sedam do jedanaest mjeseci, koliko može trajati period dojenja. Ono što je super kod nas zebri je da već 10 do 15 minuta nakon što se rodimo, dižemo se na noge i kroz sat vremena već trčimo. Moram vam priznati, snažna je veza između nas mama zebri i naših mladunaca jer smo prvih par dana samo nas dvoje i nitko iz krda nam ne prilazi, dok svi ne spoznaju da imamo novog člana kojeg će prepoznati po mirisu, glasanju i njegovom izgledu. No, uvijek mora doći i to vrijeme rastanka, a to nastupa već onda kada se približi vrijeme za novog mladunca, obično godinu ili dvije nakon prvog”, ističu.


Komentari