Šef Petrove o slučaju Čavajde: ‘Feticid je nešto što je nama neprihvatljivo i ne znam koji bi liječnik to u Hrvatskoj napravio’

Slavko Orešković (Screenshot N1)

Slučaj trudnice Mirele Čavajde koji je potresao hrvatsku javnost, za N1 komentirao je čelnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb i dekan Medicinskog fakulteta Slavko Orešković. Na samom početku istaknuo je da do 10 tjedna žena ima pravo odlučiti želi li pobaciti, a iza desetog tjedna slučaj ide na komisiju. Objašnjava da se prekid trudnoće do 22. tjedna smatra pobačajem, a nakon toga se radi o porodu.

Zagrepčanka Mirela je u 28. tjednu, a dr. Orešković kaže da je to induciranje prijevremenog poroda.

“Feticid je prekinuti život djeteta unutar maternice, to zakonom u Hrvatskoj nije regulirano i ne znam koji bi liječnik to u Hrvatskoj napravio, koliko ja znam nije napravljen nikada”, ističe Orešković.

Odvjetnica Vanja Jurić pak tvrdi da se Čavajdin zahtjev temelji na zakonu koji je na snazi u Hrvatskoj i propisuje da žena ima pravo na prekid trudnoće iza 10. tjedna ako je ispunjen jedan od tri uvjeta. S obzirom na to da je utvrđeno da beba ima veliki tumor, prema medicinskoj dokumentaciji se može iščitati da će se roditi s teškim manama. No, Orešković je podsjetio na slučaj sijamskih blizanki koje danas žive normalnim životom – razdvojene.

“Feticid mi ne odobravamo”, istaknuo je.

Također je poručio da se iz svoje dosadašnje karijere ne sjeća da je netko tražio “feticid”. Na pitanje, kako je moguće da su liječnici Čavajdi prvo rekli da dijete neće imati šanse za kvalitetan život i uputili ju u Sloveniju, a potom je ministar zdravstva Vili Beroš poručio da dijete ima 25 posto šanse da preživljavanje i liječenje, odgovara:

“Kolega Ćorušić je okupio ekipu stručnjaka koji su dali određenu procjenu s obzirom na one nalaze koje imaju. Nitko ne može znati koja će biti situacija iza toga, ali mi kao liječnici moramo pokušati to dijete, ako je moguće operirati i da se nakon poroda naprave sve medicinske mjere ne bi li mu se pomoglo i osiguralo normalan život. Na osnovu brojnih stručnjaka koje je Ćorušić konzultirao, on je donio takvo mišljenje. Ovo što pričaju iz Svetog Duha nije mi jasno, oni prvi dan nisu potpisali da se omogući prekid trudnoće, a onda su drugi dan napisali da postoje indikacije, ali da oni to ne mogu napraviti. Mislim da je to malo licemjerno”, smatra Orešković.

Također je ustvrdio da granicu od 22. tjedna nije postavio zakon nego struka, odnosno da se zna što je porod, a što pobačaj.

“Ja ovdje ne bih rekao da je priziv savjesti, feticid je nešto što je nama neprihvatljivo kad ne znamo kakvo će to dijete biti kad se rodi, ja bih prepustio struci da učini sve da se to dijete izliječi”, smatra Orešković, a stanje u Sloveniji nije htio komentirati.

Opet je naglasio da se u ovom slučaju ne radi o pobačaju, ali da je dobro zakonski regulirati zakon. Orešković smatra da treba raditi na edukaciji mladih žena i parova, kao i biti upućen u to da postoji medikamentozna mogućnost pobačaja, što se u Petrovoj i čini, tvrdi. Na samom kraju zaključio je da je priziv savjesti zakonska i ustavna kategorija na koju svatko ima pravo.


Komentari