Šef KBC-a Zagreb: Četvrtina naših djelatnika nije se htjela cijepiti, mi ih ne možemo prisiliti da se cijepe

O uvođenju covid-potvrda u zdravstveni sustav u središnjem Dnevniku HTV-a govorili su Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, i Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Ćorušić i Meštrović izjavili su da spremno dočekuju sutrašnje provođenje odluke o covid potvrdama za zdravstvene djelatnike. Meštrović je kazao kao je u njegovom KBC-u imunost steklo, cijepljenjem ili preboljenjem bolesti, 95% liječnika i 90% medicinskih sestara. Ćorušić je iznio da je to u KBC-u Zagreb 84% liječnika i 56% medicinskih sestara. Naglasio je da oni djelatnici koji nemaju covid potvrdu, dokaz o preboljenju, a ne žele se testirati, taj dan neće dobiti dnevnicu.

KBC Zagreb ima oko 6.200 zaposlenika, a oko 1.600 ih nema covid potvrdu niti dokaz da su preboljeli infekciju. Mi ih ne možemo prisiliti da se cijepe, ako to ne žele, kazao je Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

– Situacija je pod nadzorom. Unatrag tjedan dana, kada smo dobili naznaku od Stožera da će to biti provedeno, pripremili smo se i organizirali. Brojni su punktovi unutar KBC-a Zagreb gdje će se ljudi testirati, gdje će se očitavati covid potvrde. Mislim da se to moglo izbjeći, ali ponavljam da bolesnike ne smijemo ugrožavati zbog toga što se netko neće cijepiti, a hoće raditi. Mislim da je to jedna značajna mjera koja će ipak jedan dio senzibilizirati da se cijepe, rekao je Ćorušić.

Odgovarajući na pitanje slijede li možda rigoroznije sankcije, kazao je da, prema onome što je čuo iz Stožera, nitko neće dobiti otkaz.

– Ali onaj tko se ne želi testirati, a nema dokaz da je prebolio bolest, da je zaštićen, imuniziran ili da se cijepio, dnevnica mu neće biti isplaćena. Bit će isplaćena nekome tko će umjesto njega taj dan morati raditi, dodao je.

Istaknuo je i da se za pacijente ne mijenja puno toga. Svi pacijenti koji su naručeni na hospitalizaciju, većina ih ionako ima covid potvrde, pa čak i za neke specifične procedure koje se provode kroz dnevnu bolnicu.

– Pacijenti koji dolaze u hitni bolnički prijem nisu dužni pokazati covid potvrdu. Ali, s obzirom na situaciju i bolest, jedan dio njih će sigurno biti testirani PCR testom. Tako da za pacijente situacija se neće mijenjati. Ono što je nama važno, je osigurati dovoljan broj osoblja, kako se ne bi povećavala lista čekanja i kako bi pacijent dobio pravu skrb u odgovarajućem vremenu, kazao je Ćorušić.
U KBC-u Zagreb je cijepljeno 81,3% liječnika specijalista, s tim da je tu i 3% liječnika koji su se cijepili izvan cijepne stanice KBC-a, odnosno tijekom godišnjeg odmora ili drugdje, rekao je Ćorušić.

– Uz imunizirane, mi smo u liječničkom kadru blizu 90% imuniziranih. Kod medicinskih sestara je to oko 56%. Ali ove mjere koje su na snazi pokazuju trend rasta zainteresiranih za cijepljenje u svim kategorijama zdravstvenih djelatnika. Ovaj tjedan smo imali 30 najava za cijepljenje, a idući tjedan imamo 60. Objektivno, nije niti ugodno dva puta u tjednu testirati se, a morate. Prema tome, mislim da je racionalniji pristup cijepiti se. Tako štitite sebe, pacijente i vaše ukućane, istaknuo je.

Komentari