SDP SRLJA U PROPAST: ‘Bero’ ne odustaje od gradonačelničke fotelje, pitate li se zbog čega?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Uvijek je spreman.

Velika je pobjeda iza Davora Bernardića. Nakon dugog čekanja, padova i ponovnog ustajanja, preuzeo je mladi Bernardić ulogu stranačkog šefa, a pred njim je puno posla. SDP još nema niti početnu strategiju za lokalne izbore, službenog kandidata za Grad Zagreb, a prema svemu sudeći, loše kotiraju i u drugim većim hrvatskim gradovima.

No, čini se da Bernardić ne odustaje tako lako od svoje kandidature za čelnog čovjeka metropole. Unatoč neslaganju utjecajnijih članova stranke, poput Hajdaša-Dončića, koji tvrde da se predsjednik stranke mora posvetiti cjelokupnoj stranci, a ne samo jednom gradu, Bernardić izjavljuje- “spreman sam za Zagreb.”

Međutim, već sada je jasno da Bernardić u ovoj utrci ne bi imao apsolutno nikakvih šansi te da bi čin njegove kandidature bio poguban za SDP, ali i za samog Bernardića koji bi si ovakvim potezom već sad poljuljao fotelju stranačkog šefa. SDP iza sebe ima katastrofalan poraz u vidu gubitka parlamentarnih izbora u trenutku kada im je pobjeda bila servirana na pladnju.

Dakle, vladavinu SDP-om Bernardić bi započeo katastrofalnim porazom koji mu zasigurno nije u interesu. Postavlja se pitanje- što stoji iza Bernardićevog tvrdoglavog “guranja” vlastite kandidature?

Nemoguće je ne prisjetiti se istupa Ranka Ostojića uoči drugog kruga unutarstranačkih izbora. “Bernardić nije spreman pobijediti Bandića niti bilo što reći protiv njega.”, kazao je tada Ostojić i ironično dodao da bi u Mostu trebali učiti “od trgovačkih varijanti koje imamo u Zagrebačkom SDP-u” i zapošljavanju suradnika u Zagrebačkom holdingu, aludirajući na mnoštvo Bernardićevih bliskih prijatelja koji su zaposleni upravo u Holdingu.

Pa je tako, Tihomir Barišić, Bernardićev vjenčani kum, slučajno ili ne, zaposlen kao voditelj odjela za tehničku regulaciju, sigurnost prometa i sustav javnog parkiranja u Gradu Zagrebu. Rekli bi zlobnici, poprilično sumnjiv odnos velikog Bandića i Bernardića, s obzirom da su izravni politički protivnici.

Vrlo dobri odnosi iza kulisa

Ne tako davno, 2009. godine poželio je Milan Bandić postati predsjednik države. Zapečatio je svoju karijeru u zagrebačkom SDP-u i krenuo u lov na glasove. Njegov mladi učenik, Davor Bernardić spremno je preuzeo zagrebačku podružnicu, no oprezno, da se ne zamjeri nekadašnjem učitelju. Na tom oprezu Bernardić je i danas, pa ga tako nismo vidjeli na Cvjetnom trgu gdje su građani polagali cvijeće, za razliku od svih ostalih gradonačelničkih kandidata.

Igor Allighieri
Igor Alborghetti

Dok je s kritikama upućenim Bandiću, Bernardić poprilično slab, tijekom utrke za šefa stranke mladi učenik nije se libio upitati političkog učitelja za pokoji savjet. I upravo zbog ovakvih prizora, sam od sebe se nameće zaključak da Bernardić uopće ne želi Bandiću stvoriti konkurenciju na predstojećim lokalnim izborima. Dakle, iako je svjestan svog lošeg rejtinga i politički pogubnog poteza, od svoje kandidature za Grad Zagreb mlada nada SDP-a ne odustaje.

Iako se danima špekuliralo da će SDP svoju podršku dati Anki Mrak-Taritaš, što najboljim rješenjem smatra i članstvo SDP-a, Bernardić ovu tvrdnju odbacuje. Mrak- Taritaš već sada slovi kao najveća prijetnja Milanu Bandiću. S potporom od strane SDP-a, ova bi kandidatkinja bila najizglednija buduća gradonačelnica Grada Zagreba, a Milan Bandić bi doživio političku smrt.

Svjestan je toga i Davor Bernardić, a politička smrt Milana Bandića, po svemu sudeći nije mu u interesu.

>>>SDP KRATKIH RUKAVA: Gradonačelničku poziciju nevoljko prepuštaju ovoj osobi

Komentari

Komentari

loading...