SDP -ove zakulisne igre: Otkrivamo zbog kojeg političara Davor Bernardić ‘drhti’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Pokušao ga je bezuspješno diskreditirati.

Da je u SDP – u nešto trulo poznato je i političkim laicima. Najveća oporbena stranka grca u problemima, a unutarstranačkih struja sve je više. U javnosti je posebice odjeknula vijest da nekadašnja desna ruka Davora Bernardića, Dominik Etlinger, tajnik SDP -a Zagreb podnosi ostavku na svoju funkciju.

Podsjetimo, ovoj je odluci prethodila njegova kandidatura za mjesto predsjednika zagrebačkog ogranka, a potez je ujedno razumljiv i ako se uzme u obzir na koji način je Davor Bernardić “nagradio” mladog Etlingera za rad kako u prošlom sazivu Gradske skupštine, tako i na terenu.

Naime, svatko tko prati lokalnu politiku nemalo se iznenadio SDP – ovom listom za lokalne izbore na kojoj je Etlinger kao jedan od njihovih najaktivnijih gradskih zastupnika “zaradio”  tek 23. mjesto. Poznavajući Etlingerovo djelovanje upućeni nisu mogli shvatiti ovakvu odluku  Davora Bernardića.

Međutim, ako malo zagrebemo ispod površine odluka SDP – ovog šefa postaje jasnija. Kako nam tvrde upućeni u unutarstranačka zbivanja u najvećoj oporbenoj stranci, popularnost Dominika Etlingera te njegov politički rad prestrašili su mlađahnog Beru koji je Etlingera doživio kao prijetnju.

Ostojić i Bero protiv Etlingera

Bernardić mladom zagrebačkom političaru također nije oprostio niti javno kritiziranje kojem mu je dao do znanja što misli o njegovome radu i pogreškama koje je nanizao na nacionalnoj razini, razarajući stranku.

Veliki udarac šefu SDP – a zadala je i Mrak Taritaš koja je, koalirajući s ovom strankom uoči lokalnih izbora, zatražila Etlingera za svoga zamjenika. Bernardić je, naravno, to odbio, strahujući da će Mrak – Taritaš pobijediti Bandića čime bi se Etlinger vinuo u visine lokalne politike.

S druge strane, Etlingerovoj sudbini u ovom sazivu Skupštine, kumovao je i SDP – ov potpredsjednik, Rajko Ostojić. Ostojić je lukav igrač, a mladić poput Etlingera, čovjek bez afera i bez dlake na jeziku opasna mu je konkurencija za atraktivnu fotelju šefa zagrebačke podružnice, pa ju je ovaj bezuspješno pokušao sasjeći u korijenu.

Tako se donedavni tajnik zagrebačkog SDP – a  odlučio kandidirati mimo volje predsjednika s kojim je godinama više no dobro surađivao u glavnom gradu. Ova njegova odluka rezultirala je ukidanjem ovlasti u bazi članstva kao jasan znak da Etlinger ne uživa povjerenje svog stranačkog šefa.

Ostaje nam za vidjeti kako će mladi SDP – ovac proći na izborima za predsjednika najjačeg ogranka stranke, a po svemu sudeći, Bernardić ‘drhti’ od njegove moguće pobjede. Na koncu, i sam je Bero u svoju sadašnju fotelju zasjeo iz one šefa zagrebačkog SDP – a.


Komentari