SDP će podržati Mrak Taritaš jedino pod ovim uvjetima

FOTO: Goran Jakuš / PIXSELL

Politička situacija u bitci za Zagreb tri mjeseca do izbora.

Nekoliko suradnika zagrebačkog gradonačelnika Bandića, nakon što je u medije puštena priča da će SDP podržati HNS-ovu Anku Mrak Taritaš u borbi za zagrebačku gradonačelnicu, rezoniralo je situaciju kazavši da vjeruju da će ostati partneri s HDZ-om jer i nakon 16 godina dotična stranka ima predsjednika Skupštine, i to funkcionira. Jedini koje to može promijeniti je, kazali su, Andrej Plenković, koji odlučuje hoće li ojačati stranku SDP.

Milan Bandić i dalje je prvi favorit na svibanjskim izborima. Što se tiče njegova indirektnog poziva Plenkoviću, to se, kažu iz redova Bandićevih suradnika, odnosi na podršku na Trgu Stjepana Radića. Tko god da osvoji ured na Trgu Stjepana Radića, neće se dugo tamo zadržati ako ne osigura minimalno 26 od 51 zastupnika koliko ih sjedi u Gornjogradskoj vijećnici.

Poznato je da će u bitku ući Bandić, Sandra Švaljek i Anka Mrak Taritaš.

U zadnju godinu mandata Bandić je ušao u partnerstvu s HDZ-om, koji ukupno ima 29 zastupnika. Bandić ima 19 zastupnika jer su mu u klub došla i dva bivša HSS-ovca i 10 HDZ-ovaca. SDP ih ima 12, HSU i HNS 4, HSLS s Vladimirom Herdeljijem ih ima 5. Švaljek je 51. zastupnica.

Zahtjevi SDP-a

SDP bi, piše Jutarnji list, podržao Anku Mrak Taritaš na način da ona bude – lutka na koncu.

“Moramo HNS držati na uzdama. Morat će ispuniti sljedeće zahtjeve: Zamjenici će joj biti SDP-ovci, šef Zagrebačkog holdinga će biti SDP-ovac, a gradski uredi i Holdingove podružnice dijelit će se 60-40. Sve ispod toga je ponižavanje SDP-a”, tvrdi većina zagrebačkih SDP-ovaca.

Jedan dio njih naglašava da će HNS-u dati mjesta na zajedničkoj listi, ali u tu kvotu ići će i HSU. Naime, 2013. SDP i Bandić imali su 17 zastupnika, ali onda su 3 zastupnika HSU-a s liste SDP-a prešla Bandiću.

“To više nećemo dopustiti. Želja nam je ostvariti oko 20 zastupnika, a to nije dovoljno za apsolutnu vlast. A onda kreću slaganje i trgovina”, dodali su SDP-ovci.

Međutim, iz tima Sandre Švaljek kažu da je podrška Anki Mrak Taritaš spin i da će HSN-ovka naposljetku ostati sama.

>>> VELIKI INTERVJU ANKE MRAK TARITAŠ: Otkrila nam je što planira sa Zagrebom

HDZ: ‘HNS i SDP očekivano neće biti naši postizborni partneri’

Iz HDZ-a najavljuju borbu za Skupštinu, a za to će se, kažu, potući ako treba jer, kako smatraju, ako gradonačelnik nema većinu u Skupštini, tko god da se izabere, bit će amputiran već u prosincu na izglasavanju proračuna za 2018.

“Naša lista je uzela 10 mandata 2013., kada je organizacija bila slaba i u rasulu. Sada sudjelujemo u vlasti, iza HDZ-a je šest izbornih pobjeda i mi očekujemo najmanje 13 mandata. HNS i SDP očekivano neće biti naši postizborni partneri“, kazao je dio HDZ-ovih zastupnika za Jutarnji list.

Dojam je da bi HDZ nastavio suradnju s Bandićem, posebice, kažu, ako Mrak Taritaš uđe u drugi krug. Što se Švaljek tiče, kažu da je sada teško reći jer se u 90 dana do izbora svašta može dogoditi.

Tako se u Bandićevu stožeru ne opterećuju previše podrškom SDP-a HNS-ovoj kandidatkinji, kao ni kandidatkinji Sandra Švaljek.

“Mrak je HNS-ova kandidatkinja, a na njenim plakatima nema oznake stranke. Švaljek je možda prerano krenula u kampanju i ona je tri mjeseca prije izbora već trebala imati najveću potporu. A prema anketama, dostigla ju je Mrak Taritaš. No ako Bandić i pobijedi, trebat će mu podrška u Skupštini da izbjegne situaciju od prije 6 godina, kada mu je SDP blokirao sve projekte. Isto tako, bez Bandića se HDZ vraća u oporbu“, kazali su.

>>> Sandra Švaljek tvrdi da ima podršku pola HDZ-a

Ukoliko Bandić pobijedi i osvoji 10 zastupnika u Skupštini, sa 13 zastupnika HDZ-a za većinu bi mu trebala samo tri glasa, koja bi, piše Jutarnji list, mogao naći u nezavisnoj listi Brune Esih, ako se ona kandidira, ili u nekoj umirovljeničkoj stranci.

SDP-ovci će u ostalim strankama tražiti partnere

Nadalje, teško je očekivati da će dobiti podršku Švaljek, a prema procjenama SDP-a, ako odu s HNS-om, trebali bi imati između 17 i 20 zastupnika.

SDP-ovci kažu da će na lokalne izbore izaći Most, Živi zid, a možda i Pametno i Pravo za Grad. Dodaju da će u tim strankama tražiti partnere, a prema računicama, objašnjavaju iz SDP-a, lista koja prijeđe 5 % automatski dobiva 3 zastupnika.

“Tu je i lista Sandre Švaljek, no to će biti gotovo nemoguće uklopiti ako idemo sa zajedničkom listom SDP-a i HNS-a. Na društvenim mrežama već traje negativna kampanja Švaljek koju su kreirali simpatizeri HNS-a, tako da je tu soluciju teško očekivati”, zaključili su iz SDP-a.


Komentari