SC IPAK ŠTRAJKA: ‘Želimo da bude bolje nama i ovoj djeci ovdje’

FOTO: studentski.hr

Pregovori radnika  traju više od godinu dana. 

Prošli tjedan su četiri sindikata koja djeluju unutar Studentskog centra Zagreb najavila štrajk zbog odbijanja potpisivanja usuglašenog teksta Kolektivnog ugovora.

“Vrijeme pregovora je prošlo, tekst je usuglašen. Jedino o čemu sada možemo razgovarati je kada i gdje će se potpisati Kolektivni ugovor”, kazala je tada Biserka Sertić, glavna povjerenica Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske (SSZSCRH) – podružnice Zagreb.

Priča se danas nastavlja, a sudeći po svemu štrajka će biti i trajat će sve dok se zahtjevi štrajkaša ne ispune. 

“Nije nam bilo lako odlučiti da idemo u štrajk, ali želimo da nam bude bolje, i nama i ovoj djeci ovdje. Treba nam njihova podrška, da i oni sutra ne budu u ovakvoj situaciji”, rekla je na današnjem skupu zaposlenica koja u SC-u radi već 30 godina.

Razlog štrajka je odugovlačenje s potpisivanjem usuglašenog Kolektivnog ugovora. Sramotno je da u ovoj teškoj situaciji Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu nije podržao radnike, piše H-alter.

Što zahtjevaju

Jasno, glasno i jednostavno štajkaši zahtjevaju potpisivanje usuglašenog teksta Kolektivnog ugovora. Trenutno štrajka 40 posto radnika i radnica SC-a Zagreb, a štrajkom solidarnosti podršku su im pružili i iz SC-a Split i Požega.

Studentski zbor sveučilišta u Zagrebu nastojao je ispregovarati nastavak kontinuiranog rada kako se ne bi “ugrozio studentski standard” umjesto da su podržali radnike. Čini se da predstavnici studentata ne vide kako je u ovoj situaciji ugroženo mnogo više od studentskog standarda.

“Kolege koji nam se još uvijek nisu pridružili, mogu nam se i dalje pridružiti u štrajku, koji će očigledno potrajati. Mi se nećemo predati, nećemo odustati. S obzirom da je glavni prijepor oko Kolektivnog ugovora povećanje nekih materijalnih prava, za koja smo mi pristali na odgodu kako se ne bi odmah opteretilo poslodavca, zanimljivo je da sada poslodavac dijeli i obećava stimulacije onima koji neće štrajkati. Zanima nas zašto prije nisu stimulirali ljude za teški rad i pojačane napore”, pita se danas Sertić.

Nikada prije nisu imali Kolektivni ugovor

Radnici pregovaraju već godinu dana, a od velike je važnosti da radnici napokon dobiju Kolektivni ugovor koji nikada prije nisu imali.

“Kolektivnim ugovorom bi zaštitili i svoja sadašnja prava. Imamo primjerice naknadu za minuli rad i troškove prijevoza, a ozbiljno se govori kako bi se to moglo ukidati, čime bi se još više ugrozile naše plaće. Pomoćnoj radnici koja ima 3500 kuna 400 kuna manje na plaći je jako puno”, rekla je Sertić.

Sertić poziva i studente da dođu ispred SC-a i da ih podrže.

“Mogu nas podržati dolaskom ovdje, mogu nas podržati pismima poslodavcu, ministrima, Vladi, da se čim prije riješi ovaj problem i potpiše Kolektivni ugovor koji je usuglašen i na koji imamo zakonsko pravo“, naglašava.

>>> U TIJEKU JE ŠTRAJK RADNIKA SC-a: ‘Na prvu izgleda kao da sve radi normalno, ali nije normalno’ (FOTO)


Komentari