SAVRŠENO LJETNO OSVJEŽENJE: Voćni tiramisu koji se topi u ustima idealan je za svaku priliku!

foto: Coolinarka/klub/frezija74

Tiramisu je jedna od omiljenih poslastica,no mnogi ne znaju kako isti možete spojiti s omiljenim voćem, poput jagoda, ili malina, te uživati u dvostrukom sočnom zadovoljstvo koji će za tren nestati sa stola!

U nastavku zato donosimo recept za Tiramisu s malinama!

foto: Coolinarka/klub/frezija74

SASTOJCI:

oko 300 grama piškota
2 ¾ gotovog mixa za palačinke
1 ¼ šalice vode
3 jaja
2žlice ulja od repice
2 žlice šećera
½ žličice vanilije

Umak za piškote:

3 žlice likera od malina
1/2 šalice džema od malina
1/4 šalice vode

Krema:

340 gr slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
1/2 žličice  ekstrakta vanilije
230g Mascarpone sira
350g putra od badema
170g svježe maline + za ukras
Kakao u prahu za dekoraciju

PRIPREMA:

U nauljenu tavu ubacite sjedinjene piškote-palačinke, koje ste prethodno zajedno sjedinili u zjdeli. Počnite peći palačinkice u obliku piškota ( štapića). Pecite na srednje jakoj vatri dok ne dobije zlatno-smeđu boju i zatim okrenite na drugu stranu.

Pripremiti sastojke za umak za piškote i sjediniei ih u posudu , te zagrijte u mikrovalnoj 45 sekundi, a potom odložite na stranu.

Slatko vrhnje umutite sa šećerom u prahu i vanillin šećerom dok se lijepo ne sjedini. Stavite na stranu.

Slatko vrhnje umutite s Mascarpone sirom i putrom od badema dok ne postane kremasto. Dodajte pola prethodno umućenog šlaga od slatkog vrhnja i miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte ostatak mixa od slatkog vrhnja polako da krema zadrži volumen. Stavite u stranu.

U pleh ili na tancu postavite pola piškota na dno. Ostavite mali prostor između piškota tako da ne budu previše guste.

Dodajte 1/2 umaka za piškote, te ga ravnomjerno prelijte preko istih.

Sada rasporedite 170 g svježih malina, pa pospite kakaom. Položite ostale piškote preko toga. Potrošite ostatak umaka na ravnomjerno. Prekrijte sve kremom i na vrh stavite kakao. Pokrijte folijom i stavite u frižider. Najmanje 4 sata, 6-8 je najbolje, a možete ostaviti i preko noći.

Ako vam je ova verzija voćnog Tiramisua komplicirana, u nastavku donosimo jednostavniju, ali jednako ukusnu verziju Tiramisu s jagodama!

SASTOJCI:

– 300 g piškota
– 200 g jagoda
– 70 g šećera u prahu
– 300 g mascarponea
– 2 dl slatkog vrhnja
– 3 dl crne kave
– 1 dl ruma

PRIPREMA:

1. Jagode očistite, operite i narežite na tanke ploške. Slatko vrhnje istucite u šlag. Mikserom razradite mascarpone i dodajte mu šećer pa još malo miksajte. Zatim ručno u mascarpone umiješajte šlag. Pripremite pravokutnu zdjelu po želji (vatrostalna, keramička, pleh…) u koju ćete slagati sastojke.

2. Pomiješajte kavu i rum. Na dno zdjele poslažite sloj piškota koje ste prethodno sa svake strane kratko umočili u mješavinu kave i ruma. Zatim na to rasporedite polovicu kreme od mascarponea i šlaga. Na taj sloj poslažite narezane jagode. Zatim opet slijedi sloj piškota na koje ide druga polovica kreme. Na tiramisu na kraju možete prosijati malo kakaa u prahu ili naribati malo tamne čokolade, ali slobodno ga možete poslužiti i bez tog dodatka.

U slast!

SAVRŠEN RUČAK ZA UTORAK! Abšmalcane mahune – bogatstvo sljubljenih okusa od par jednostavnih sastojaka ostavlja bez riječi


Komentari