Savica protiv gradonačelnika: ‘Jednom smo obranili park i opet ćemo’

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Nitko se nije konzultirao sa stanovnicima niti ih obavijestio o radovima.

Prosvjed «Obranili smo jednom, obranit ćemo opet» okupio je jučer u 18 sati oko 500 ljudi u Parku Trnjanska Savica koji su došli izraziti svoje nezadovoljstvo iznenadnim početkom radova na “preuređenju” te zelene površine. Okupljenima su se pritom obratili Rene Lisac, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, Bernard Ivčić ispred Zelene akcije i Prava na grad te Nevenka Trumbetaš Bakić, članica Inicijative Čuvamo naš park, a pročitano je i pismo podrške Maria Jukića, predsjednika Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata.

Govornici su bili složni u zaključku kako se u ovoj “noćnoj”, ali po svemu sudeći više mjeseci planiranoj akciji gradskih vlasti nisu konzultirali niti obavijestili stanovnici Savice, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba, Vijeće gradske četvrti i mjesnog odbora. Prekršen je Statut Grada Zagreba jer o namjeravanom zahvatu nisu obaviješteni niti Vijeće gradske četvrti niti Vijeće mjesnog odbora. Prema članku 89. Statuta Gradonačelnik je dužan provesti savjetovanje s Vijećem gradske četvrti, osobito kada se radi o planu uređenja javnih površina. Nažalost, nikome od stanovnika Savice nije omogućen niti uvid u projekt uređenja i zapravo nitko niti ne zna da li stvarni projekt odgovara vizualizaciji koja se nalazi na ploči gradilišta.

Podsjećamo, prva javna najava ikakvih radova u Parku Trnjanska Savica osvanula je u obliku table s planom preuređenja na ulazima u park u utorak, 18. travnja u 21 sat. Sljedeće jutro, već oko 6 sati bageri su započeli radove raskopavši tridesetak metara zemlje. Prema mapi u parku se planiraju sportsko rekreativni sadržaji, dok se u neposrednoj blizini parka nalazi velika GUP-om predviđena sportsko rekreativna zona, iz čega je očito je da grad opet postupa stihijski.

Dodatnu sumnju u zakonitost cijele procedure unosi izjava arhitektice Ane Lovinčić čija je tvrtka Arhitektura u bijelom, sa samo jednim zaposlenim, osnovana 11. siječnja ove godine, izradila projekt uređenja. Za medije je izjavila: „Osnovala sam tvrtku Arhitektura u bijelom d.o.o. kada sam saznala da sam odabrana da dizajniram uređenje parka na Savici jer to djeluje profesionalnije nego kad imate samo obrt.“ To znači da je ovaj projekt pokrenut još prošle godine, međutim još veći problem je što je izrađen bez javnog natječaja! Održan je samo pozivni natječaj, i to, prema riječima Pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada i graditeljstvo, na poticaj arhitektice Ane Lovinčić, a na kojem je pobijedila upravo ponuda njene tvrtke.

Treba se također zapitati kako je moguće da za projekt vrijedan između 12 i 15 milijuna kuna nije potrebna građevinska dozvola? Prema vizualizaciji predviđa se gradnja umjetnih brdašaca, amfiteatra, trim staze s tri trake koje se proteže duž cijelog parka, pješačkih mostova i nadstrešnica. Pitanje je tko je odlučio da se ovdje radi o jednostavnoj građevini za koju nije potrebno ishođenje građevinske dozvole?

“Ovako skup projekt gradonačelnik Milan Bandić pokrenuo je neposredno uoči raspisivanja lokalnih izbora isključivo u predizborne svrhe, koristeći tako gradske financijske resurse i financirajući našim novcem svoju kampanju. Spektakularan projekt „uređenja“ nije napravljen po mjeri, željama i potrebama stanovnika Savice, već za potrebe političke kampanje trenutnog gradonačelnika”, stoji u priopćenju.

Inicijativa Čuvamo naš park na kraju je još jednom istaknula da prosvjed nije usmjeren prema pitanju i problematici uređenja parka već isključivo prema netransparentnom i zakonski upitnom postupku gradonačelnika i gradskih vlasti u kojem se daleko od očiju javnosti, struke i građana dogovaraju milijunski poslovi, a sve u trenu zahuktavanja izborne kampanje. Zahtjevaju demokratske procedure i da stanovnici Savice odlučuju o vlastitom prostoru uz konzultiranja struke i definiranje javnih potreba građana, a ne da se prostor prekraja voljom gradonačelnika.

>>> Stanovnici Savice stat će i pred bagere, ali betonizaciju parka ne dopuštaju


Komentari