Sarajevo je trenutno najzagađeniji grad u svijetu: Evo kako na istoj ljestvici stoji Zagreb

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo je i u subotu, drugi dan za redom, bilo na vrhu popisa gradova svijeta u kojima je zabilježen najveći stupanj onečišćenja, podatak je dostupan na mrežnim stranicama AirVisual-a koji prikuplja podatke s mjernih postaja sa svih kontinenata.

Prema današnjim podacima indeks kvalitete zraka (AQI) u Sarajevu bio je 330 čime je glavni grad Bosne i Hercegovine ostao na vrhu ljestvice najzagađenijih gradskih sredina diljem svijeta.

Druga na popisu bila je Dhaka gdje je AQI iznosio 256, a treća australska Canberra oko koje danima bijesne golemi požari i AQI je iznosio 210.

Sva tri grada bila su označena kategorijom u kojoj je zrak opisan kao “vrlo nezdrav“.

U slučaju Sarajeva na stranicama AirVisuala zabilježno je prosječno teško onečišćenje zraka česticama prašine promjera 10 mikrometara na razini od 401 mikrograma po prostornom metru.

Međutim, stvarno stanje u nekim dijelovima grada bilo je još dramatičnije, odnosno gore od onoga u petak kada je zrak bio u kategoriji “opasnog po zdravlje” i kada se preporuča da pripadnici rizičnih skupina stanovništva poput djece, staraca i trudnica uopće ne izlaze iz kuća.

Meteorolozi postupno poboljšanje stanja zraka u Sarajevu predviđaju tek sredinom idućeg tjedna.

Onečišćenje zraka u Sarajevu nakon rata najvećim dijelom prouzročeno je individualnim ložištima na kruta goriva kojih ima više od 80 tisuća kao i gustim prometom vozila koje sarajevska kotlina jedva može apsorbirati, a svemu doprinose temperaturne inverzije tipične za zimske mjesece u kotlinskim područjima.

Zagreb se na istoj ljestvici najzagađenijih svjetskih gradova nalazi na 32 mjestu. Indeks kvalitete zraka iznosi 82 što ga stavlja u kategoriju “umjerene” kvaluitete zraka. Prosječno onečišćenje iznosi 27 mikrograma po prostornom metru.

Iako, situacija nije nimalo dramatična kao u Sarajevu, vrijedi napomenuti kako je Zagreb na vrlo visokom mjestu kada se gledaju samo europski gradovi koji je tek pet u top 30 najzagađenijih svjetskih gradova.


Komentari