SAPUNI S TOČKICAMA: Fantastičan projekt zapošljava slijepe i slabovidne osobe!

Danas je u Zagrebu otvoren pogon za proizvodnju ”Sapuna s točkicama”, projekt socijalnog poduzetništva u suradnji Udruge slijepih Zagreb i socijalno – uslužne zadruge Martinov plašt ima cilj zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba.
”Početkom proizvodnje sapuna s točkicama u ovom pogonu završava prva faza projekta, financiranog od Grada Zagreba, u kojoj je zaposlena jedna visoko slabovidna osoba i pokrenuta proizvodnja suvenir i poklon sapuna. U ovoj fazi educirane su i prošle praksu još četiri nezaposlene slijepe i visoko slabovidne osobe, članovi Udruge slijepih Zagreb.

U sljedećoj fazi cilj nam je razviti prodajnu strategiju i pokrenuti drugu kozmetičku proizvodnju. Na toj proizvodnji ćemo zaposliti preostale osposobljene osobe za rad. ” izjavio je g. Goran Denis Tomašković, izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb.
Barbara Šajinović iz USZ inžinjerka je kemije koja je s ostalim članovima tima pripremala recepture sapuna koji će se uskoro naći na policama suvenirnica, ali i kao božićni poklon nekih kompanija.

sapuni2

Sapuni kao suveniri i pokloni

”Danas je veliki dan za socijalno-uslužnu zadrugu Martinov plašt kao i za udrugu slijepih Zagreb. Krajem prošle godine na natječaju koji je Grad Zagreb odnosno Gradski ured za gospodarstvo rad i poduzetništvo, objavio u cilju razvoja društvenog poduzetništva, zadruga je u partnerstvu s Udrugom slijepih Zagreb prijavila projekat pod nazivom „Sapuni s točkicama – socijalno poduzetništvo slijepih i slabovidnih osoba“ te preko istog dobila nepovratna sredstva za uređenje prostora, zapošljavanje jedne osobe i stjecanje uvjeta za početak prve faze proizvodnje sapuna od sirovine za ponovnu uporabu. U prvoj fazi koja započinje završetkom projekta izrađivati će se poklon i suvenir sapuni. S otvorenjem dijela adaptiranog prostora u bivšoj tvornici pod nazivom Zagrepčanka privodimo kraju spomenuti projekat čije su aktivnosti trajale kroz cijelu ovu godinu. U drugoj fazi planira se pokrenuti i kozmetičku proizvodnja sapuna kako bi se time osigurala održivost projekta Sapuni s točkicama .” rekla je gđa Anđelka Bunić iz socijalno – uslužne zadruge Martinov Plašt.
Uz sredstava grada Zagreba projektu su se priključili brojni donatori koji su svojim znanjem, vremenom i financijskim sredstvima pomogli u ovom projektu. Uz donatore na svečanom otvorenju prisustvovali su i predstavnici grada Zagreba, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te predsjednica Regije Sjever – Lions District 126 Hrvatska gđa. Vesna Boinović – Grubić. Lions klub Zrinjevac pomaže u prikupljanju sredstava za opremanje prostora za proizvodnju sapuna te 2. i 3.12. provodi niz humanitarnih akcija u kojima će se skupljati sredstva za ovaj projekt.
Sapuni s točkicama uskoro će se moći naručiti online putem web stranice www.sapunistockicama.com


Komentari