SANIRA SE ŠTETA U FRANKOPANSKOJ: Šef Vodovoda otkrio kada očekuje normalizaciju svih javnih usluga!

Davor Poljak (Screenshot N1)

Šef Vodovoda i odvodnje Davor Poljak za N1 je govorio o sinoćnjoj drami u Frankopanskoj. Podsjetimo, nakon puknuća cijevi stanari te ulice ostali su bez vode, a prilikom sanacije, radnici su bagerom probili plinovod zbog čega je došlo do požara. Četiri osobe su ozlijeđene. Dva radnika zadržana su na liječenju zbog teških opeklina, ali su izvan životne opasnosti.

‘Došlo je do zapaljenja plina, ne do eksplozije’

Poljak kaže da je situacija eskalirala kad se nakon “malog vodoskoka koji nije bio ništa značajno, vrlo benigno” zapalio plin koji je istekao iz oštećene cijevi zbog koje su radnici i bili ondje.

“Da bi se kvar oklonio, potrebno je iskopati jamu. Dolje je vrlo gusta instalacija, došlo je do oštećenja plinske cijevi, plin je počeo istjecati i došlo je do zapaljenja plina, ne do eksplozije. Pojavio se plamen, četvorica naših djelatnika u opečena, trojica lakše, jedan teže, Ima opekotine po rukama. Pozvani su vatrogasci, situacija je stavljena pod kontrolu, čekamo zeleno svjetlo kako bismo mogli nastaviti radove”, objasnio je Poljak.

Osvrnuo se i na izjavu gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je najavio istragu i poručio da ako je bilo propusta, odgovorni će biti sankcionirani.

“Kad se dogodi ovakva situacija, onda se preispituju i procedure i postupci. Vidjet ćemo treba li mijenjati proceduru ili postupak. Gotovo svugdje gdje kopamo postoje vrlo guste instalacije, ovo se nije smjelo dogoditi, ali sad ćemo pronaći gdje je propust kako se to nikad više ne bi dogodilo”, ističe šef Vodovoda.

Kaže i da su instalacije u Frankopanskoj posljednji put mijenjan 1991. godine i da ima puno faktora koji utječu na njih, ali da u slučaju kvara postoje hitne intervencije. Smatra i da bi bilo najbolje da svaka instalacija ima svoj koridor tako da bageri imaju slobodu kad kopaju.

‘Ovo je znak da nešto treba mijenjati’

“Ali iza mene su dvije tračnice pruge i vrlo uzak koridor. Jasno je da instalacije ne mogu ići ispod pruge. Ovdje su vrlo guste instalacije u uskom koridoru, ali to je cijena koju smo morali platiti u ovom užem dijelu centra Zagreba”, kaže Poljak i  dodaje da će o svemu detaljnije govoriti kad utvrde sve činjenice.

“Ovo nam je znak da treba nešto mijenjati u proceduri kako se ovo nikad više ne bi ponovilo”, ističe.

Otkrio je da je kontaktna mreža u Frankopanskoj sanirana te da se sad radi na sanaciji cjevovoda, a zatim će plinara sanirati cjevovod pa jama. Nakon toga će i ZET uspostaviti promet u toj ulici.

“Mi već u popodnevnim satima očekujemo normalizaciju svih javnih usluga”, zaključuje Davor Poljak.

Komentari