SANDRA PERKOVIĆ KAO OD MAJKE ROĐENA: ‘Bila mi je čast!’

Facebook

Poznata hrvatska atletičarka skinula se gola ”s razlogom”.

Dobro je poznato kako je mjesec listopad mjesec borbe protiv raka dojke. Već tradicionalno, hrvatski mediji obilježavaju ovaj vrlo važan dan kako bi se podigla svijest žena o važnosti prevencije, odnosno redovitih pregleda kako bi se na kraju povećala uspješnost liječenja od ove opake bolesti koja je najčešći oblik raka kod žena.

Upravo tom prigodom, naša najuspješnija atletičarka Sandra Perković skinula se gola za časopis Story.

Upravo tim povodom Sandra je ispričala kako vodi brigu o svom zdravlju, podijelila svoja iskustva iz bolničke sobe, kad je zbog komplikacija sa slijepim crijevom završila na operaciji, dala neke savjete kako ostati zdrav, te otkrila koliko joj je ljubav s uspješnim bacačem kugle Edisom Elkasevićem, koji joj je i trener, pomogla i utjecala na nju i njezino zdravlje, piše story.hr.

Story: Kad smo vas pozvali na snimanje tradicionalne naslovnice za Pink Story što ste prvo pomislili?

Bila mi je čast! Znala sam da je cijela ova priča humanitarnog karaktera, i jednostavno nisam mogla odbiti sudjelovati. Osim toga, surađujem s tvrtkom ‘Solgar’ koji također sudjeluju u kampanji protiv karcinoma dojke, tako da mi je i to bio bio dodatni razlog da se odazovem ovoj pozitivnoj priči.

12088135_887390238012494_5222065323295838840_n (1)

RAK DOJKE NAJČEŠĆI TUMOR U ŽENA

Neki tumori dojke (njih od 5-10 %) nastaju zbog oštećenja GENA, a neki zbog vanjskih čimbenika.

Kada tumor otkrijemo na vrijeme (veličine do 1 cm), izlječiv je u 98% slučajeva dok je 5 godišnje preživljenje kod uznapredovalog stadija bolesti od 35-75%. Naravno da je za prognozu bolesti osim veličine bitna i vrsta karcinoma, stupanj njegove zloćudnosti (gradus), proširenost u pazušne limfne čvorove, hormonski status i HER-2 status. Svi navedeni parametri važni su i za vrstu liječenja nakon kirurškog zahvata, navodi se na hlpr.hr. S druge strane, žene koje su operirale karcinom jedne dojke također imaju veći rizik da se bolest pojavi i na drugoj dojci.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]U Hrvatskoj će svaka 10. žena oboljeti, a sve je veći broj žena mlađe dobi (Čak i mlađih od 30 godina). Kako ne postoji način da bolest spriječimo, jedini je cilj otkriti je u POČETNOJ fazi.[/box]

RIZIČNI ČIMBENICI za nastanak raka dojke:

·         starija dob,

·         bolest u bližoj obitelji (majka, sestra, baka, teta),

·         odgađanje rađanja,

·         manji broj poroda,

·         rana prva menstruacija i kasna zadnja menstruacija,

·         hormonska nadomjesna terapija,

·         dugogodišnje korištenje oralnih kontraceptiva,

·         povećana tjelesna težina,

·         fizička neaktivnost


Komentari