SANDRA BENČIĆ Sveti Duh će provesti istragu o slučaju Mirele Čavajde: ‘Sad je vrijeme da žene ustanu i kažu ne ženomrscima’

Foto: Saborska TV

Struka, javnost i mediji posljednjih su dana na nogama zbog slučaja Mirele Čavajde koji je – još jednom – bacio sjenu na odnos zdravstvenih institucija prema ženama, ali i reproduktivnom zdravlju u Hrvatskoj.

Zakon prema kojem gospođa Čavajda može prekinuti trudnoću datira iz 1978. godine i dopušta prekid trudnoće, no liječnici se prizivaju na savjest, pravdajući se da nisu upućeni u takav medicinski postupak, što je još jednom osvijestilo problem prava žena na pobačaj.

Jedna od zastupnica koja je već nekoliko puta isticala problematične točke zaštite reproduktivnog zdravlja žena i prava na pobačaj u zemlji jest i saborska zastupnica Sandra Benčić iz Zeleno – lijevog bloka koja podsjeća da je “Ustavni sud rekao i potvrdio da je to ustavno pravo koje proizlazi iz prava na slobodu žena”.

“Činjenica je da se od 2013. do danas povećao značajno broj liječnika koji iskazuju priziv savjesti, ali problem je što to nisu samo liječnici već i svo ostalo medicinsko osoblje. Hrvatska danas ima 60 posto ginekologa koji koriste prigovor savjesti, a za usporedbu u Sloveniji to čini svega tri posto liječnika”, usporedila je Benčić.

Foto: Press Možemo!

Za takav omjer priziva savjesti odgovornim smatra vladajući HDZ i način dodjele specijalizacije.

“Vidi se da je po tom ključu HDZ urigirao i da su po tom ključu davane specijalizacije i napredovanja pa se stvorila atmosfera da je to jedino prihvatljivo ponašanje i oni su stvaranjem takve atmosfere doveli do toga da naše bolnice danas nemaju kadrove koji rade pobačaj koji je dio normalne zdravstvene procedure, ali i prava pacijentica.

Benčić kaže kako je došlo do situacije u kojoj ispada kako “žene u Hrvatskoj imaju pravo na pobačaj u Sloveniji i nigdje drugdje, što je za nas krajnje neprihvatljivo”.

Dužni su osigurati liječnika koji se nije pozvao na savjest

Gradska bolnica Sveti Duh već nekoliko mjeseci nema raspoloživih liječnika koji bi obavili prekid trudnoće ili pobačaj zato što su se svi pozvali na priziv savjesti što je protivno zakonu.

 “U ovoj situaciji gdje je medicinska indikacija i činjenica što su izjavljivali neki od doktora u smislu tumačenja zakona je krajnje neprihvatljiva. Ja koja sam branila medicinsku struku tijekom pandemije i konstantno ponavljala da građani moraju slušati struku jer je to njihova struka, sada ih molim da se oni drže svoje struke i ne upuštaju u pravne interpretacije jer za to nisu osposobljeni. Nije na njima da interpretiraju zakon već da ga provode”, kaže Benčić i upozorava da su u posljednjih 10 godina u Hrvatskoj napravili atmosferu da žena ima pravo na pobačaj, ali u Sloveniji.

Smatra zastupnica Benčić i da je Hrvatski zdravstveni sustav ovime poručio ženama u Hrvatskoj da su drugotne, a da ako žele imati ikakva prava da to odu ostvariti preko granice.

Istraga u KB Sveti Duh

Smatra Benčić i kako je cjelokupni proces koji je prošla Mirela Čavajda protuzakonit ali ističe da joj je drago što je ravnateljica Svetog Duha, bolnice u vlasništvu grada, poručila da će prvo osnovati grupu koja će istražiti što se tamo dogodilo i postoji li odgovornost i kod koga i ona jedina shvaća da se ovdje radi o situaciji koja dovodi do protuzakonitosti.

“Dekan medicinskog fakulteta koji je šef ginekologije u Petrovoj je rekao da niti jedno etičko povjerenstvo neće odobriti zahtjev ove hrabre žene jer da to nije pobačaj već feticid, i on time ulazi u interpretacije zakona mada nema niti jedan mjesec edukacije na  Pravnom fakultetu”, objasnila je Benčić i zaključila kako nakon današnje izjave ministra Beroša može se zaključiti kako je ova Vlada objavila rat ženama.

Bolnica Sveti Duh (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

“I to ženama koje se nalaze u jednoj od natježih životnih situacija. Ova Vlada je potvrdila da će ih provlačiti kroz najteže muke, da će kršiti sva njihova ustavom zagarantirana prava ne bi li se dodvorili fundamentalistima unutar i van medicinske struke. Hrvatsku pretvaraju u zemlju bezakonja, zemlju gdje su žene drugotne, novu Poljsku. Sad je vrijeme da žene ustanu i kažu ne ženomrscima! Jer upravo o tome se ovdje radi.”


Komentari