SANACIJA JADRANSKOG MOSTA Radovi teški 23 milijuna kuna kreću u svibnju i trajat će devet mjeseci, a umjesto tramvaja vozit će bus

FOTO: Wikipedia

Prošlog tjedna gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je novouređeni Savski most za pješake i bicikliste. Tada je najavio kako je u obnovu mostova Grad spreman uložiti 400 milijuna kuna.

“Uskoro idemo u radove na Jadranskom mostu, za nekih mjesec dana. Jedna traka će se obnavljati, tako da neće biti cijeli zatvoreni most, ali će biti smanjena protočnost”, najavio je gradonačelnik Tomašević radove i zamolio građane za razumijevanje tijekom izvođenja radova.

FOTO: Ivan Klindić

Obnova zbog dotrajalosti

“Istočni i zapadni južni prilazni vijadukt obnavljaju se zbog dotrajalosti te kako bi se produljio vijek trajanja mosta”, navode u odgovoru iz Grada.

Kako smo saznali od Grada Zagreba “uskoro će početi radovi na sanaciji južnog prilaznog vijadukta Jadranskog mosta ukupne duljine 90 m u sklopu kojih će se u potpunosti obnoviti istočni i zapadni vijadukt. Radovi obuhvaćaju obnovu gornjeg i donjeg ustroja, armiranobetonske konstrukcije, odbojne i pješačke ograde, a obnovit će se i odvodnja na mostu, pješački nogostupi, hidroizolacija kolnika, asfaltni zastor, južna upornjačka prostorija te oba južna stubišta”, odgovorio je na naš upit Grad Zagreb.

Foto: Arhiv

Ugovorom je predviđeno da će sanacija istočnog i zapadnog južnog prilaznog vijadukta koštati 27.926.003,00 kn (bez PDV-a). Prema ugovoru, radovi će trajati 9 mjeseci, navode iz Grada, a izvodit će se na način da će se za vrijeme radova na jednoj strani vijadukta sav promet prebaciti na drugu stranu, te obratno.

14-icu i 7-icu mijenja bus

Planirani početak radova je svibanj, navode u odgovoru iz Grada,  a sa ZET-om će se uskladiti zatvaranje južnog prilaznog vijadukta mostu.

ZET će osigurati uklanjanje tramvajske tračnice i kontaktne mreže, a tijekom radova obustavit će se tramvajski promet Jadranskim mostom.

Tramvajska linija 14 bit će skraćena do Savskog mosta, a tramvajska linija 7  do Savskog gaja, odnosno okretišta Arena Zagreb.

Umjesto tramvaja vozit će kružna autobusna linija 615 Savski most – Trnsko sjever – Savski most i to s polascima svakih 10 minuta.

Most star 41 godinu

Jadranski most izgrađen je 1981. godine prema projektu Zvonimira Lončarića, a plan je bio da zamijeni Savski most koji se svojom širinom više nije mogao nositi s prometnim potrebama.

U svibnju, dakle, kreće ambiciozan projekt sanacije Jadranskog mosta starog 41 godinu, a uslijed će Podsusedski most za skromnih 16 milijuna kuna, Most Mladosti za 80 milijuna i Most slobode koji će koštati 90 milijuna kuna.

 

 


Komentari