Samo u Hrvatskoj! Spasili kvart od poplave pa zaradili prijavu za narušavanje javnog reda i mira

Foto; Facebook

Glazbenik Domagoj Vorberger iz zagrebačkog naselja Trnje je, zajedno sa susjednima u petak kasno navečer u vrijeme obilnih kiša koje su poplavile grad, provalio u zgradu Hrvatskih voda, gdje su zatim uspjeli otvoriti kanal kako bi voda mogla otjecati u rijeku Savu, piše Jutarnji list.

“Sve je počelo oko 22 sata, kada me je susjed pozvao i pitao što da radimo. Kiša je padala i voda je u vodoskocima izbijala iz šahtova. Za deset do 15 minuta počela je prodirati u kuće. Bila je to prljava voda puna izmeta. Meni je, na sreću, prodrla samo u hodnik, no mnogima od susjeda poplavila je cijeli stan. Očajnički smo nazivali sve moguće brojeve i nadležne službe, uključujući Civilnu zaštitu, Vodospskrbu i Hrvatske vode. Moja supruga cijelo je vrijeme nazivala, no bilo je uzaludno jer su svi brojevi bili zauzeti”, rekao je Vorberger prisjećajući se noći koju će zacijelo pamtiti cijeli život.

“Nismo znali što da radimo. Izgledalo je kao da se sva voda iz grada slila u Trnje. No, jedna susjeda, stara Trnjanka, podsjetila nas je na situaciju prije nekih sedam godina, kad je bila slična poplava. Rekla je da moramo podići branu. Otišli smo do male zgrade Hrvatskih voda s komandama za dizanje brane, no bila je blindirana kao da su unutra američke zlatne rezerve. Provalili smo kroz mali prozor na dva i pol metra visine i, riskirajući sve, ušli unutra”, priča Vorberger.

Prema njegovim riječima, ustava kanala Kuniščak, koja vodi od Gornjeg grada, preko Trnja, skroz do Save, bila je zatvorena. Navodi da se u akciji stanovnika Trnja u zgradici Hrvatskih voda hrabro istaknuo njegov susjed Tihomir Blagus.

“Bili smo u strahu, unutra je bio mrak i visoka voda, električni kabeli i staklo od šajbe u vodi, a mi, praktički, bosi. Tihač u sandalama, a ja u jednoj kroksi jer mi je druga otplovila u nepoznato. Komandna ploča s gumbima i veliko hrđavo kormilo. Stiskali smo gumbe gdje piše dizanje ustave, ali ništa se nije događalo. Tihač je pola sata okretao veliko hrđavo kormilo i naposljetku uspio podići branu. Zvuči nevjerojatno, no već nakon desetak minuta sva se voda s ulica u gradu povukla u šahtove. Moj susjed i prijatelji Tihomir spasio je sigurno puno domova. To je bilo oko jedan sat u noći, no ostali smo do četiri ujutro. Tri sata nakon toga nitko od odgovornih nije posjetio ustavu”, ispričao je Vorberger.

Ipak, njegovim problemima tu nije bio kraj.

“Oko 13 sati ovdje je bila policija slijedom prijave Hrvatskih voda zbog narušavanja javnog reda i mira. Podizanjem brane spasili smo naš kvart, a ovo je četvrti put da se ovakvo nešto događa. Meni je voda ušla u hodnik i radionicu u dvorištu, no mnogi od mojih susjeda imaju veliku štetu. To je prljava voda puna fekalija koja je prodrla u male trnjanske kućice. To su kuće kojih je većina sagrađena 1930-ih godina i mnoge od njih već su oštećene u potresu – rekao je Domagoj Vorberger.

Kako nam je potvrđeno večeras oko 21 iz Službe za odnose s javnošću iz PU Zagrebačke, Tihomir Blagus, muškarac koji se istaknuo na intervenciji u zgradici Hrvatskih voda bio je priveden u policijsku postaju zbog remećenja javnog reda i mira i pušten je nakon dovršene obrade.

“Oko 13 sati ovdje je bila policija slijedom prijave Hrvatskih voda zbog narušavanja javnog reda i mira. Podizanjem brane spasili smo naš kvart, a ovo je četvrti put da se ovakvo nešto događa. Meni je voda ušla u hodnik i radionicu u dvorištu, no mnogi od mojih susjeda imaju veliku štetu. To je prljava voda puna fekalija koja je prodrla u male trnjanske kućice. To su kuće kojih je većina sagrađena 1930-ih godina i mnoge od njih već su oštećene u potresu”, rekao je Vorberger.

Kako je potvrđeno u Policijske uprave zagrebačke, Tihomir Blagus, muškarac koji se istaknuo na intervenciji u kućici Hrvatskih voda bio je priveden u policijsku postaju zbog remećenja javnog reda i mira i pušten je nakon dovršene obrade.

Podsjetimo, nakon prvih medijskij natpisa o ovom činu Grad Zagreb je izdao priopćenje u kojem tvrdi kako je ustava Kuniščak u nadležnosti Hrvatskih voda, a ne Grada kako se isprva mislilo.

Dokaz da je sustav zakazao? Susjedi sami provalili i otvorili kanal: ‘Tko zna koliko bi kuća bilo spašeno da su nadležni reagirali na vrijeme’


Komentari