SAMO MASKE I OGRANIČAVANJE OKUPLJANJA Šef Covid odjela KBC Dubrave komentirao mjere u doba omikrona

Screenshot: HULL Zagreb

Povodom najave ukidanja restriktivnih mjera protiv širenja koronavirusa u Velikoj Britaniji, Šef covid-odjela u Dubravi, prof. dr. Bruno Baršić komentirao je trenutne mjere u Hrvatskoj za Index.hr.

“To je logično. Ide se u tom smjeru. Ako imate 50 posto testiranih kod kojih je dokazana infekcija covidom-19, čemu nam onda služi testiranje? Čini mi se logičnim da se ide u tom smjeru i kod nas”, rekao je dr. Baršić za Index.hr

Već od 27. siječnja, najavio je britanski premijer Johnson, nošenje maski u Britaniji postaje neobavezno, covid potvrde neće biti potrebni za noćne klubove ili pojedina veća okupljanja, prestati će i službena preporuka rada od kuće. Dodatno, Britanci u ožujku planiraju i ukinuti samoizolaciju za zaražene, a na sličnom tragu razmišljaju i u Izraelu.

Tako je izraelski ministar financija Avigdor Liberman, rekao kako covid potvrde više nemaju zdravstvene svrhe i doprinose stvaranju panike.  ustao protiv njihovog daljnjeg korištenja. Kazao je kako nemaju zdravstvene svrhe te da doprinose stvaranju panike.

Da su potvrde postale irelevantne u vrijeme omikrona, slaže se i zdravstveni savjetnik izraelske vlade Cyrille Cohen, koji isto očekuje njihovo skorašnje ukidanje.

“Kada je riječ o omikronu, ne vidimo praktički nikakvu razliku među cijepljenima i necijepljenima, i jedni i drugi se mogu zaraziti manje-više jednako”, potvrdio je Indexu dr. Baršić.

Dodao je i kako trenutno nema pritiska na bolnice, te se nada da će tako i ostati.

Ipak, neke mjere bi zadržao.

“Od svih mjera, zadržao bih one koje ograničavaju masovna okupljanja i nošenje maski. Zasad su maske jako bitne jer vidimo kako se omikron brzo širi”, nabrojao je Indexu dr. Baršić.

Dodatno, još smatra i kako treba procijepiti dodatno stanovništvo.  Većina pacijenata dođe zbog drugih problema, kao što je tahikardija pa se slučajno otkrije da imaju omikron.

“Masa poznatih sad ima omikron i simptomi su im grlobolja, kašalj… Netko ima blagi proljev. S omikronom nema teških kliničkih slika. A što se tiče ovih hospitaliziranih, ako imaju omikron, koji im je primaran razlog hospitalizacije, onda vam se tu radi o starijim ljudima koji nisu cijepljeni”, prepričao je dr. Baršić.

“Čini mi se da polako izlazi potreba za ostalim mjerama. No nisam stručnjak za epidemiologiju pa bih to prepustio njima”, zaključio je Indexu dr. Baršić uz jednu malu odstupnicu.

Podsjetimo, WHO se u srijedu oglasio oko omikrona i upozorio kako ga ne bi trebalo zvati “blagom varijantom”. Kako prenosi Pliva, najveći rizik od ozbiljne bolesti imaju necijepljeni.


Komentari