Samo deset kilometara od centra Zagreba stanovnici žive kao u prošlom stoljeću

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Sveta Klara, novozagrebačko naselje omeđeno Sloboštinom na istoku, Čehima i Buzinom na jugu, Trokutom, Remetincem i Trnskom na sjeveru i Botincom na zapadu, u 21. stoljeću nema poštu, ambulantu pa čak niti jedan metar pločnika do premale osnovne škole, prenosi HRT.

Da stvar bude zanimljivija, riječ je o najnapučenijem zagrebačkom naselju koje broji 18.000 stanovnika a da bi iz svog naselja došli do središta grada, treba im i do sat i pol.

Autobus čekaju na neoznačenim mjestima, a prolazi svakih pola sata. “Autobusna stajališta nemaju nadstrešnicu, to je kao da živimo prije sto godina, nisu asfaltirana, nisu označena, jako je blatnjavo”, opisuje za HRT Marijan Smiljanić, stanovnik Sv. Klare.

No to nije jedini problem više od 18.000 stanovnika ovog naselja koje formalno pripada gradskoj četvrti Novi Zagreb – zapad. U cijelom naselju postoji samo jedna osnovna škola, do koje djeca moraju ići ili po cesti ili po blatu.

“To izgleda kao ovo tu, samo je malo šire, nema kolnika, što bi trebalo imati, plus ta staza, još i nije za automobile”, požalio se Filip, učenik OŠ Sveta Klara.

Početkom veljače predali su i peticiju za novo igralište, jer se ovim, jedinim koje je u sklopu osnovne škole, ne mogu koristiti sva djeca.

“Imamo dječje igralište novo napravljeno, ali je to za manju djecu, veća djeca i mladi ljudi nemaju se kamo otići podružiti”, rekla je stanovnica Ružica Subašić, ujedno i članica građanske inicijative.

Antonija Lovrić, stanovnica Svete Klare, uz nedostatak ikakve infrastrukture, od doma zdravlja ili makar ambulante, do pošte i sadržaja za djecu, ističe i katastrofalnu povezanost.

“Ide se okolnim putem preko Savskog mosta, gdje se presjeda i onda ponovno morate doći u Novi Zagreb ako idete u grad, pa na glavni kolodvor”, objašnjava lošu prometnu povezanost Subašić.

Iz mjesnog odbora telefonom su potvrdili da su upoznati s ovim problemima, no nisu htjeli pred kamere HRT-a. Za većinu problema, kažu, još nisu pronašli adekvatna rješenja, a odgovora nema ni iz Grada.


Komentari