SAMO DA OSTANU TU: Europska komisija odobrila 61 milijun eura za Institut Ruđer Bošković, poticat će znanstvenike da ostanu u Hrvatskoj

FOTO: Flickr

Institut Ruđer Bošković dobio je više od 61 milijuna eura iz EU fonda. Europska komisija odobrila je u ponedjeljak investiciju za modernizaciju i jačanje istraživačkih kapaciteta Instituta Ruđer Bošković kroz projekt “Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu” (O-ZIP).

Novac stiže iz Europskog fonda za regionalni razvoj i pomoći će osposobljavanju nove generacije studenata multidisciplinarnim znanstvenim područjima s dodatnim ciljem motiviranja sadašnje generacije znanstvenika da ostanu u Hrvatskoj. Mlade znanstvenike potiče se da potaknu domaći gospodarski razvoj i napredak zemlje.

Projekt O-ZIP stvorit će četiri istraživačke infrastrukturne platforme u prioritetnim sektorima: zdravstvu, biotehnologiji, održivom okruženju i inženjeringu. Platforme će služiti za istraživanje i prijenos znanja. Iz Europske komisije ističu da je važno ulagati u jačanje istraživačkih kapaciteta svih instituta diljem EU. Navode da će bolje veze s poduzećima i industrijom omogućiti rješavanje društvenih problema na raznim područjima, kao što su okoliš, klimatske promjene, obnovljiva energija i zdravlje.

“Zahvaljujući ovome projektu EU-a, Institut će postati konkurentniji i pojačat će suradnju s lokalnim i međunarodnim istraživačkim partnerima i poslovnim dionicima. S obzirom na globalne izazove s kojima se suočavamo, ključno je ulagati u europske istraživačke institute i projekte za rješavanje društvenih problema u sektorima poput zdravlja, hrane i okoliša”, izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.


Komentari