Sakoman upozorava: ‘U Zagrebu se kokain nabavi za tri minute, ima softveraša koji pola plaće potroše na drogu’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Poznati neuropsihijatar Slavko Sakoman upozorio je da je u samo četiri do pet godina prije pandemije koronavirusa, potrošnja droge naglo skočila.

“Samo amfetamin je s 2014. na 2015. skočio 400 posto u Zagrebu. Takve trendove ne bilježi nijedna država EU. Sada se najedanput priča da se povećala potrošnja svugdje. Ne, neznatan je trend povećanja potrošnje u većini europskih gradova. Zagreb se po dvije droge našao na prvom mjestu po potrošnji – amfetamin na prvom mjestu pa kanabis, imamo potrošnju kanabisa u tjednu veću nego Amsterdam. Po kokainu smo na osmom mjestu, a ecstasyju na šestom. Odljev novca u ruke organiziranog kriminala enorman je. Samo na uličnoj razini dogodi se odljev novca oko 8 milijardi kuna”, otkrio je Sakoman za HRT i dodao da od Nacionalne strategije do 2030. ne očekuje ništa.

Objašnjava kako je program koji je on kreirao 1996. godine imao 10 točaka te da se u tom slučaju pratila situacija na terenu i maknuli su stigmu s tih ljudi.

“Nedavno mi je došao jedan gazda softverske kuće iz Zagreba s par desetaka softveraša, svaki dan oni rade posao na kokainu, pola plaće troše na kokain. Koliko treba vremena da se kokain nabavi u Zagrebu? Jutros sam zvao jednog korisnika i kaže da mu treba tri minute da nabavi drogu. Takva dostupnost droge nikad nije bila viđena! U Zagrebu se potroši oko tone kokaina ulične čistoće između 40 i 30 posto”, rekao je neuropsihijatar i napomenuo da se u pandemiji potrošnja droge samo povećala.

“Droge s dark-neta rijetko su sredstva koja stvaraju ovisnike koji će doći na liječenje. Tu dominiraju amfetamin, kokain, kanabis. Koordinacija sustava se rasula”, zaključio je Sakoman.


Komentari