OD SADA ĆE SAMOSTALNO ODLUČIVATI: Predložena reforma Mjesne samouprave

FOTO: Zagreb.hr

Predstavljen je prijedlog o reformi Mjesne samouprave.

“Spreman je prijedlog o reformi Mjesne samouprave kojim želimo vratiti odgovornost i odlučivanje na najnižu razinu te kojim Vijeća gradskih četvrti i Mjesni odbori suvereno odlučuju o infrastrukturi u svojoj nadležnosti koristeći sredstva koja su njima na raspolaganju”, najavio je gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare u prostorijama Mjesnog odbora Glavničica.

Kako se čulo, do sada su Vijeća gradskih četvrti raspolagala s 5% proračunskih sredstava Grada dok su Mjesni odbori bili u situaciji da za potrebite radove šalju molbu u Gradsku upravu. Ovim će prijedlogom Vijeća gradskih četvrti i Mjesni odbori primati po 7,5% Gradskog proračuna, što je ukupnih 15%, te samostalno odlučivati o tomu što će raditi i koje projekte financirati u svojim četvrtima.

“Vratit ćemo dostojanstvo, dignitet i financijsku samostalnost mjesnoj samoupravi.  Cilj reforme je decentralizacija i pojednostavljenje cijeloga sustava. Vijećnici i članovi odbora su izabrani na neposrednim demokratskim izborima, oni će sigurno biti najbolji za kontrolu troškova i nadzor nad radovima u njihovu kvartu”, rekao je gradonačelnik Bandić. Dodao je da je s dolaskom na vlast 2000. godine krenuo u spuštanje razine odlučivanja iz Gradske uprave na Vijeća gradskih četvrti, a devet godina kasnije i na Mjesne odbore.

“Tada nismo dobili veliku podršku, ali ovom se prijedlogu rijetko koji zastupnik može protiviti. Ono što Mjesni odbor odluči više neće moći nitko prekrižiti, još jednom spuštamo razinu odlučivanja i mičemo birokratske prepreke koje su nekada usporavale radove”, pojasnio je gradonačelnik.

Mjesni odbori i Vijeća gradskih četvrti

Zoran Nevistić, pročelnik Službe za mjesnu samoupravu koja će se ovim izmjenama preimenovati u Ured za mjesnu samoupravu, objasnio je da će Mjesni odbori voditi računa o malim komunalnim aktivnostima dok će Vijeća gradskih četvrti, u suradnji s Gradom ali suvereno, odlučivati o održavanju komunalne infrastrukture i prioritetnim objektima.

“Ova reforma će razvlastiti gradonačelnika i njegove suradnike u Gradskoj upravi, a predati puno veću kontrolu nad raspoloživim sredstvima nižoj razini lokalne vlasti. Moramo izmijeniti statut pa će prijedlog ići na Gradsku skupštinu”, rekao je pročelnik Nevistić.

Podjela sredstva po kriterijima

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavno Kojić objasnio je da će sredstva iz proračuna dijeliti po jasnim kriterijima: za Vijeća gradskih četvrti 60% sredstava se određuje u odnosu na broj stanovnika, 30% u odnosu na stanje komunalne infrastrukture te 10% u odnosu na površinu gradske četvrti u građevinskoj zoni. Za Mjesne odbore 30% za stanovnike, 60% za stanje komunalne infrastrukture te 10% za površinu.

Već 1. prosinca će prijedlog biti predložen Gradskoj skupštini paralelno s proračunom za 2017. godinu.


Komentari