Saborski zastupnici imaju pune ruke posla: Kreće rasprava o Zakonu o obnovi Zagreba

Screenshot / Youtube

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sazvao je prvu sjednicu Predsjedništva Hrvatskog sabora u 10. sazivu na kojoj će biti riječi o daljnjem načinu rada Sabora.

Sjednica će se održati u 9 sati u dvorani Ante Starčevića u Hrvatskom saboru.

Nakon toga, u 9,30 Hrvatski sabor će raspravljati o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa. Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, Saboru je sa svoje prve sjednice predložila nova Vlada.

“Novi Zakon o obnovi Zagreba treba osigurati temeljne principe organizirane obnove po svim pravilima struke i na način da se sačuva povijesna i umjetnička vrijednost Zagreba”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na prvoj sjednici nove Vlade.

Izrazio je želju da se o zakonu postigne što širi konsenzus i s drugim strankama kao i sa svim sudionicima obnove. Prema predloženom zakonu, koji ide u prvo saborsko čitanje, konstrukcijsku obnovu zgrada financirala bi Vlada sa 60 posto, a po 20 posto vlasnici i jedince lokalne samouprave.

Formirat će se i Fond za obnovu koji će, osim same provedbe obnove, biti zadužen i za prikupljanje sredstava i predstavljat će svojevrsni One stop shop za sve građane pogođene potresom.


Komentari