SABLASNA ZGRADA NA JUGOZAPADU ZAGREBA: Trebala je predstavljati ponos, a danas je gradsko ruglo (FOTO)

FOTO: Nacional.hr

U naselju Blato preko puta Arene Zagreb nalazi se nikad izgrađena i zapuštena Sveučilišna bolnica, koja je trebala biti vrhunski medicinski centar za cijeli sjever Hrvatske.

Oko bolnice raste trava visoka oko metar i brdo saminoklog drveća, dok se sto metara dalje nalazi nasip koji je uredno pokošen.

Zapuštena bolnica bila je i meta vandala pa se tako posvuda nalaze grafiti, a ukradena je i velika količina metala.

sveucilisna-bolnica-6

No, prostor se i dalje ipak koristi; na krovu koji je prepun rupa mogu se vidjeti brojni kamioni na jednom dijelu zgrade, piše Nacional. Cijelo prizemlje koristi se kao skladišni prostor koji gradske vlasti iznajmljuju tridesetak poznatih zagrebačkim tvrtki za spremanje robe ili veleprodajni prostor. Navodno i neka kazališta, poput HNK, koriste ovaj prostor za skladištenje rekvizita svojih predstava.

Izgradnja ovog kompleksa trajala je od 1982. do 1992. godine, no dovršeno je oko 45 % bolnice, a prostire se na više od 200 000 m2 površine.

sveucilisna-bolnica-1

Na izgradnju je potrošeno više od 160 milijuna eura, a gradske vlasti još od 1992. godine pričaju o dovršavanju koje dosad nije bilo pokrenuto, no Vlada i Grad Zagreb, koji imaju svaki pola vlasničkog udjela u sveučilišnoj bolnici, 2007. godine počeli su ponovno pregovarati o bolnici. Tada je napokon osnovano povjerenstvo za dovršetak bolnice. Prema procjenama povjerenstva, za obnovu će trebati oko 260 milijuna eura, a izgradnja bit trebala trajati između pet i sedam godina.

sveucilisna-bolnica-3

Prema nekim informacijama, u obnovljenu Sveučilišnu bolnicu trebale bi se preseliti bolnice koje imaju zastarjele kapacitete – Sveti Duh, Merkur, Klinika za dijabetes Vuk Vrhovec i Klinika za dječje bolesti. Obnovljena sveučilišna bolnica trebala bi imati oko 1000 kreveta, 25 operacijskih sala i prostore za poduku studenta. Sve je zasad ostalo na pregovorima.

sveucilisna-bolnica-4


Komentari