Sabina Glasovac danas se u Saboru pojavila s malenim plastičnim vizirom. Pitali smo HZJZ koliko su ovakve ‘maske’ djelotvorne

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova donio Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, a od 138 nazočnih zastupnika, posebnu je pozornost privukla SDP-ovka Sabina Glasovac.

Zastupnica je lice umjesto maskom prekrila malim plastičnim prozirnim vizirom koji se može kupiti po cijeni od 70-ak kuna. Iako izgleda vrlo modno osviješteno, pa čak i ‘šik’ naspram svih onih klasičnijih kirurških ili platnenih maski iza kojih se ‘skrivamo’ ovih dana, ove maske na prvi pogled ne ulijevaju povjerenje.

Stoga smo se obratili Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kako bi nam dali svoje mišljenje o djelotvornosti ovakvih maski, u kakvoj se danas pojavila zastupnica Glasovac. S obzirom na njihov odgovor, izgleda da se Glasovac malo zaletjela kada je izabrala ovu masku.

“Korištenje ovakvih otvorenih vizira ne može se smatrati zamjenom za korištenje zaštitnih maski. Naime, usprkos tome što ograničavaju širenje bolesti kapljičnim putem, viziri ne mogu spriječiti eventualno širenje zaraze aerosolom (koje bi prema sadašnjim saznanjima moglo biti moguće)”, odgovor je iz HZJZ-a.


Komentari