S pravnikom smo razgovarali o slučaju Veljača-Janjić kojima prijeti do tri godine zatvora: ‘Nisam uspio naći ovakav primjer, bit će to zanimljiva odluka’

Foto: Instagram/Pixsell

Ovih dana glumica i aktivistica Jelena Veljača i njezina kolegica, Nataša Janjić Medančić, našle su se u središtu skandala. Naime, u javnost je dospjela njihova prepiska o socijalnim radnicima, a zbog nje su zaradile i tužbu.

Naime, Hrvatska komora socijalnih radnika tereti ih za kazneno djelo protiv javnog reda – javnim poticanjem na nasilje i mržnju, opisanu i kažnjivu po članku 325. stavku 1. Kaznenog zakona. Ako se proglase krivima – mogle bi dobiti i do tri godine zatvora. O ovoj gorućoj temi razgovarali smo s Igorom Vuletićem, izvanrednim profesorom Pravnog fakulteta u Osijeku.

Naime, Veljača je ovih dana u odgovoru na komentar Janjić Medančić na društvenim mrežama napisala: “krv im j***m uhljebarsku”, na što je Janjić Medančić odgovorila: “Svi su ubojice. Svi odreda. Ignoranti smrdljivi”, a Veljača je onda nadodala “…a plaća curi, bolovanja i p****e materine”.

Prepiska se brzo proširila društvenim mrežama i medijima, a odnosi se na slučaj dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll koja je nedavno preminula u Klaićevoj bolnici nakon ozljeda koje joj je nanijela vlastita majka (24), utvrđeno je policijskim ispitivanjem.

“Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”, stoji u gore spomenutom članku Zakona.

“To je vrlo neuobičajen primjer”

“Ta odredba prvenstveno ima na umu skupine koje su ‘zamišljene’ po jednoj od onih osnova za diskriminaciju. Tamo piše rasa, vjera, boja kože… Pokušao sam naći u literaturi neki ovakav primjer, kao i u meni dostupnoj praksi i nisam ga uspio naći”, kaže profesor kaznenog prava, pa nastavlja:

“Ne bih želio ništa prejudicirati niti na bilo koji način vršiti pritisak na Državno odvjetništvo ili reći da to nije kazneno djelo, već bih ja samo rekao da je to je to jedan vrlo neuobičajen primjer i da će praksa morati reći svoje. Ipak, čini mi se da je Zakon prvenstveno imao na umu jednu od onih standardnih osnova za diskriminaciju”, rekao nam je Vuletić.

“To je svakako jedan nesvakidašnji i neobičan primjer. Koliko je meni poznato, nije do sada taj članak bio tako tumačen u praksi, barem ne onoj koja je dostupna. Treba vidjeti kako će praksa postupiti, ali meni se osobno takva konstrukcija čini nategnutom. U svakom slučaju, to će biti vrlo zanimljiva odluka i može uspostaviti jedan zanimljiv presedan. Smatram da nije jasno mogu li se socijalni radnici kao skupina podvesti pod zaštićene skupine iz te odredbe”, zaključuje ovaj stručnjak za kazneno pravo.

Inače, nakon što je u javnosti izazvala lavinu reakcija, Nataša Janjić Medančić u utorak se – ispričala. “Ovim putem, želim se ispričati što sam svoju ogorčenost i prestravljenost slučajem djevojčice Nikoll u privatnoj i vrlo općenitoj prepisci s Jelenom Veljačom obojala neprimjerenim rječnikom i neodređenim, ali dramatičnim optužbama”, napisala je na Facebooku.

Komentari