S Novom godinom dolazi do pojeftinjenja automobila?

Pixabay

Od iduće godine mijenja se i način obračuna trošarina na automobile. Riječ je o posebnom porezu na motorna vozila koji plaćaju vlasnici automobila, a koja se prvi put registriraju u Hrvatskoj – bilo da je riječ o novom ili rabljenom vozilu.

Odgovorni uvjeravaju da će trošarine za većinu vozila pojeftiniti. Hoće li doista iduća godina biti povoljnija za kupnju automobila?

Anto Ravnjak kupio je prije četiri godine rabljeni automobil od ovlaštenog trgovca u Njemačkoj. Nije požalio što je prevalio toliki put jer da ga je kupio u Hrvatskoj, platio bi više.

“Nakon toga sam dobio uplatnicu ..sveukupno 4700 kuna”, govori Ravnjak.

Da je automobil kupio ove godine ili to ostavio za iduću, za trošarine bi izdvojio i manje. Od Nove godine ponovno se mijenja način izračuna trošarina. No, što se tiče vrijednosne komponente posebnog poreza za automobile do 150 tisuća kuna ona ostaje ista – 0 kuna.

“Nova godina donosi promjene samo onima koji će kupovati automobile koji su skuplji od 150 tisuća kuna, za one jeftinije neće se promijeniti ništa. A i oni koji su između 150 i 200 pojeftinit će tisuću kuna”, naglašava Robert Špiranec, glasnogovornik Mazda Motors Croatia, prenosi N1.

Što je automobil skuplji, ušteda na trošarini od Nove godine bit će veća. Ipak, u budućnosti će se mijenjati ekološka komponenta poreza jer prelazimo na novi način mjerenja ispušnih plinova.

Stručnjaci i dalje upozoravaju, trošarine su prevelik teret za naše potrošače.

“Ako želimo obnoviti vozni park, a ne želimo da imamo toliko starih vozila na cestama, onda je logično očekivati da država nešto smanji. Ako država nema takve ciljeve, onda neće smanjivati. Tu su države autonomne, da odaberu što im odgovara”, naglašava za HRT Helena Schmidt, partnerica u Odjelu poreznog savjetovanja u Deloitte.

U Hrvatskoj je prosječna starost automobila 13 godina. Vozni se park, unatoč najavama, ne pomlađuje. U europskim zemljama prosjek između 7 do 8 godina.


Komentari