S mjesec dana kašnjenja završen model partnerstva Vlade i Zagreba za Imunološki zavod

Facebook/Ne damo imunološki

Mjesec dana nakon zadanog roka Vladino povjerenstvo za Imunološki zavod (IMZ) izradilo je prijedlog modela strateškog partnerstva Vlade i Grada Zagreba sa ciljem pokretanja proizvodnje u IMZ-u, doznaje se od članice povjerenstva Ane Stavljenić Rukavine.

Model strateškog partnerstva, kako se očekuje, uskoro bi trebao biti prihvaćen na Vladi, rekla je Hini Stavljenić Rukavina uz napomenu da će pojedinosti o tome javnosti biti predočene sljedećeg tjedna.

Prijedlog je izradilo povjerenstvo za IMZ, osnovano krajem kolovoza, sa zadaćom da u roku tri mjeseca donese rješenje za opstanak te ustanove, model strateškog partnerstva, utvrđivanje terminskog plana aktivnosti i nositelje tih aktivnosti.

Šesteročlano povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika ministarstava zdravstva, gospodarstva i državne imovine te Grada Zagreba, probilo je zadani rok za mjesec dana, a s pojedinostima budućeg strateškog partnerstva Vlade i Zagreba u izgradnji novog IMZ-a, procijenjenog na 400 do 500 milijuna kuna, nisu upoznati ni u Upravi niti u sindikatu.

V.d. ravnatelj Zavoda Dubravko Kičić izjavio je Hini kako još uvijek ne zna detalje akcijskog plana, te da se on “još uvijek vrti na razini povjerenstva”. Nada se da će sljedeća godina biti prekretnica jer će se napokon donijeti potrebne odluke i “početi nešto proizvoditi”.

U međuvremenu IMZ uvozi medicinsku marihuanu, a radnici, kaže, imaju dosta posla “na održavanju dokumentacije, registraciji lijekova i izradi planova za sljedeću godinu”.

“Uvozi se kanabis i planiraju buduće djelatnosti. Zaposlenici rade jako puno iako proizvodnje u načelu nema”, kaže Kičić koji je prije dva mjeseca došao na čelo IMZ-a.

Sindikat ne zna ništa o rješenju

U Sindikatu energetike, kemije i nemetala kažu kako se 164 radnika IMZ-a, koji je prije četiri godine izgubio proizvodne dozvole, u očekivanju akcijskog plana bavi “papirologijom”.

Sindikalna povjerenica u IMZ-u Lidija Jagarinec “sramotnim i žalosnim” ocjenjuje što Vladino povjerenstvo ni sindikat niti radnike ni o čemu ne obavještava.

“Dostupne su nam samo informacije da povjerenstvo strašno puno radi, a o svemu ćemo, navodno, na vrijeme biti obaviješteni, samo ne znam kada. Nijedan od proizvodnih pogona ne radi, a radnici se bave papirologijom. Ne znam koliko dugo to može još opstati jer mi nismo tvrtka za uvoz i izvoz”, rekla je Jagarinec.

Upozorava i na prepuna skladišta krvne plazme, a ne zna postoji li mogućnost da se ona nekako iskoristi ili izveze, te upućuje na ministra zdravstva koji, kaže, najbolje zna odgovor o tome “što se događa s plazmom”.

Sindikat EKN-a još je u kolovozu upozoravao da je u Zavodu propalo 20 tona krvne plazme, vrijedne13 milijuna kuna, ali ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu nije bio dostupan za komentar o gubicima na krvnoj plazmi koja se skladišti u IMZ-u.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić više je puta pozivao na žurno rješavanje projekta gradnje novog IMZ-a. U kolovozu je izrazio nezadovoljstvo rezultatima, dinamikom i tempom dogovoranja s resornim ministarstvima.

Bandić je tada poručio da Zagreb, kao strateški partner, prihvaća samo cjelovito rješenje, koje podrazumijeva financijsku stabilnost poslovanja i stvaranje preduvjeta za obnovu proizvodnje u IMZ-u, kako krvnih derivata iz plazme tako i virusnih cjepiva korištenjem matičnih sojeva virusa te drugih proizvoda koji imaju tržišnu vrijednost.


Komentari