S 1,38 promila u krvi 19-godišnji maturant apsolutni je rekorder norijade! Evo što tolika količina alkohola čini tijelu

Zagreb.info

Nad četiri izrazito pijana maturanta policija je jučer morala upotrijebiti sredstava prisile, a  do kraja dana ukupno ih je 14 privedeno i to najčešće zbog narušavanja javnog reda i mira, paljenja pirotehnike, posjedovanja droge, ali i sumnje na posjedovanje oružja te krađe.

Jedan je 19-godišnjak priveden tako jer je bio nasilan prema svojim roditeljima, a s 1,38 promila alkohola u krvi definitivni je rekorder dana. Slična koncentracija izmjerena je kod još dvije osobe, kod 19-godišnjakinje koja je privedena jer je remetila javni red i mir, vrijeđala policajce i na kraju pokušala pobjeći, a pritom je u krvi imala 1,25 promila alkohola, te kod jednog maloljetnika koji je u krvi imao 1,32 promila, a koji je priveden zbog pokušaja krađe hrane sa štanda.

Inače, pri takvim koncentracijama alkohola u krvi javljaju se ozbiljne smetnje. Tako pri koncentraciji od 1 do 1,25 promila osobe imaju značajne smetnje u motornoj koordinaciji i gubitak pravilne procjene. Mogu se javiti poteškoće u govoru te smetnje u ravnoteži, vidu, vremenu reakcije i sluhu i pristurna je jaka euforija. Osobe koje imaju od 1,3 do 1,5 promila imaju također velike smetnje u motoričkim funkcijama, ali i manjak fizičke kontrole, zamućeni vid i značajan gubitak ravnoteže. U ovom fazi smanjuje se stanje euforije i nastupa emocionalno stanje tjeskobe, depresije i nemira. Ozbiljne smetnje u procjeni i shvaćanju.

Komentari