RUŽA ZA TITOVE ŽRTVE: Sjećanje na studente stradale u komunističkom režimu

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Josip Broz Tito odgovoran je za masovna ubijanja ljudi, pa i za masovne likvidacije studenata. Jugoslavenski su komunisti na Bleiburgu i na Križnim putovima ubili tisuću studenata, trećinu svih hrvatskih studenata ratnih generacija”, poručuju iz Kruga za Trg.

Polaganje bijelih ruža za studente ubijene i proganjane u jugoslavenskom komunističkom režimu održat će se u četvrtak 10. prosinca 2015. u 12 sati uz ogradu Sveučilišta u Zagrebu, na Kazališnom/Sveučilišnom trgu.

Članovi Kruga za Trg i ove će godine položiti stotinu bijelih ruža, s imenima i s podacima, uz Ogradu Sveučiliša u Zagrebu, u spomen na studente ubijene i proganjane u razdoblju od 1945. do 1990. godine.

“Josip Broz Tito odgovoran je za masovna ubijanja ljudi, pa i za masovne likvidacije studenata. Jugoslavenski su komunisti na Bleiburgu i na Križnim putovima ubili tisuću studenata, trećinu svih hrvatskih studenata ratnih generacija. Među žrtvama su bili i Josip Lovrić, student poljoprivrede, Stipe Milas, student prava, Vladimir Hećimović, student medicine, Franjo Magdić, student šumarstva”, poručuju iz Kruga.


Komunisti su progonima nastavili do 1990. godine. U istražnim zatvorima i na tajnim mjestima mučenjima su izlagani studenti, koji su, u malim skupinama, pokušavali pružati otpor režimu: Ivan Gabelica, Anđelko Mijatović, Rudi Arapović, Vice Vukojević, Ivan Kujundžić, Stanislav Janović, Zorka Zane, Srna Matijević, Jure Knezović, Darinka Ćutuk, Dinko Jonjić, Alfred Obranić, Marko Grubišić i brojni drugi.

I to sve zato što su se sastajali i razgovarali o slobodi, zbog pjesme, pljeskanja operi Nikola Šubić Zrinski ili zbog odlaska na grob dr. Anti Starčeviću, u logorima na Svetom Grguru i Golom otoku, u Lepogolavi, Staroj Gradiški ili Zenici patili su studenti Marijan Pavan, Jakov Šimić, Anto Ivezić, Mate Ćavar, Ive Livljanić, Šime Mihatov, Fabijan Dumančić, Ferdo Bušić, Ivan
Zvonimir Čičak, Dražen Budiša i brojni drugi.

Komunisti su više studenata u kaznionicama i likvidirali: S najvećom tugom sjećamo se Frane Tente, Ive Mašine i Vjekoslava Balina.

Komentari

loading...