RUDEŠKA ENIGMA Tko i zašto opstruira rušenje pogibeljne misteriozne kuće? Grad tvrdi da je kulturno dobro, Ministarstvo da nije?!

Foto: Zagreb.info/ nezadovoljni stanari Draganičke ulice

Ruševna i dotrajala kuća u Rudešu na adresi Draganička 13 predstavlja ozbiljnu prijetnju za prolaznike i okolne stanare. Priča je to koja susjedima zadaje glavobolje već 18 godina, otkako je preminuo zadnji stanar koji je ondje živio, a prema tvrdnjama susjeda, živio je u poprilično lošim uvjetima bez struje i vode.

Načeta zubom vremena i neodgovornošću čak 39 vlasnika koji polažu pravo na nju, kuća je iz godine u godinu u sve gorem stanju. Prije nekoliko godina, u dvorištu kuće uočena je lisica na kojoj se vidjelo da je vrlo vjerojatno bijesna. Kretala se slobodno samo nekoliko metara od djece koja se ondje svakodnevno igraju jer riječ je o jednosmjernoj mirnoj ulici. Stoga je u pomoć pozvan Dumovec i postavljena je klopka, ali lisica je ipak bila lukavija i više se nije pojavljivala. Njenim odlaskom nisu nestali problemi jer su se ondje nastanili i štakori koji predstavljaju opasan izvor zaraze.

Foto: Zagreb.info

Naša sugovornica Sandra Bosnar otkrila nam je kako je već prije nekoliko godina podnosila prijavu Gradu Zagrebu, ali bez ikakve povratne informacije. Isto su učinili i drugi susjedi, ali su se iz Grada oglušili na njihove probleme.

Od 11. lipnja 2019., kada je podnesen i formalni zahtjev od strane susjeda da se ukloni sporni objekt, poslano je nekoliko požurnica te je zatražen izlazak redara. Tek nakon zagrebačkog potresa koji je prouzročio i urušavanje bočnog zapadnog dijela ruševine u dvorište Draganičke 15, na teren je izašla Civilna zaštita Grada Zagreba koja je na kuću stavila crvenu naljepnicu.

Foto: Zagreb.info

Prema službenim oznakama, crvena naljepnica znači da je riječ o zgradama opasnim za život iz kojih se nalaže hitna evakuacija i da bi u slučaju ponovnog potresa ona vjerojatno završila u ruševinama.

Ipak, kuća je u toliko lošem stanju da joj nije potreban novi potres već se prilikom svake vremenske nepogode kao što su jake kiše i vjetar malo po malo urušava.

Desetljeće do dolaska redara

Prema našim saznanjima, komunalni redar je dvije i pol godine od zadnje prijave ipak izašao na teren 6. listopada ove godine te je utvrdio da se ondje nalazi “…ruševina zgrade, prizemnica s podrumom, površine cca 50 m2, oštećenih zidova izgrađenih od cigle, oštećenog pokrova i krovne konstrukcije. Zgrada je zbog oštećenja izgubila svoja svojstva te nije prikladna za uporabu,” stoji u odgovoru.

Foto: Zagreb.info

I tu dolazimo do apsurda priče. Nakon našeg upita Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet dobili smo odgovor kako se spomenuta kuća nalazi u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Što je zapravo poprilično čudno jer su stare okolne kuće bile srušene bez problema i na njihovim mjestima su izgrađene nove. Čitava ulica ne odaje dojam da bi se zbog ičega mogla svrstati u kulturno dobro.

Stoga smo poslali upit na Ministarstvo kulture iz kojeg su nam poslali odgovor da kuća na adresi Draganićka 13 nije upisana u Registar kulturnih dobara RH te da stoga ne podliježe odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet smo ponovo poslali upit o tome po čemu se ta kuća nalazi na kulturnom dobru, ali odgovor do zaključenja članka nismo dobili. Postavlja se pitanje kome je zapravo u interesu opstrukcija rušenja ovako opasnog zdanja.

Pitanje je dana kada će neki jači potres dodatno ugroziti sigurnost djece i ljudi u okolici, a prostor na kojem trenutno trune ruševno ruglo mogao bi se iskoristiti, primjerice, kao mjesto za dječje igralište.


Komentari