Ručni toplomjeri stvar su prošlosti za ovu zagrebačku bolnicu: dobili su robotsku termalnu kameru

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zaštitne maske i mjerenje temperature prije ulaska u zgradu postalo je ono često spominjano “Novo normalno”. No, to je “normalno” sada i unaprijeđeno u KBC-u Sestara milosrdnica gdje je Rotary Klub Zagreb donirao termokameru.

Ova kamera drugačija je jer, osim što mjeri temperaturu, ona ima i glasovne fukcije pa upozorava građane da, ako to nisu učinili, stave zaštitnu masku ili pak da je poprave ako nije pravilno postavljena. Slobodan prolaz dobit ćete tek nakon što kamera “izgovori” ’Slobodno prođite’.

“Prva termokamera koju su donirali bila je preosjetljiva na propuh, kojeg ima na pješačkoj porti, pa je ona premještena u Kliniku za traumatologiju. A onda su nam donirali novu, koja “govori”, što su ljudi, rekao bih, dobro prihvatili. Kad sam sišao da vidim kako funkcionira, jedan stariji pacijent rekao mi je da im to ulijeva sigurnost”, rekao je dr. Ivan Radić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite KBC-a za Večernji list.

“Obišli smo mnoge bolnice i često su redovi na trijaži, čeka se katkad i po dvadesetak minuta. S ovom kamerom sve je protočnije, ide brže i temperatura je točnija. Naime, toplomjer za ručno mjerenje tjelesne temperature na vanjskoj površini ispred ulaza u bolnicu podložan je vremenskim utjecajima pa bi u tim uvjetima izmjerene vrijednosti pokazivale npr. 33 stupnja ili pak više ako je vruće. Osim toga, štedimo ljude na trijaži”, dodaje glavna sestra Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestara milosrdnica, Snježana Krpeta .

Klub je iste kamere nedavno donirao i KBC-u Zagreb, koji ih je postavio na pet-šest punktova bolničkog kompleksa.


Komentari