ROMSKI NACIONALNI PRAZNIK: Obilježen Svjetski dan romskog jezika

FOTO: Facebook

Svjetski dan romskog jezika slavi se kao romski nacionalni praznik.

Ujedno je zauzeo ravnopravno mjesto s druga dva romska praznika – Svjetskim danom Roma i Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve Holokausta

Prvi Romsko – hrvatski i hrvatsko – romski rječnik autora Veljka Kajtazija predstavljen je 2008. godine, a tom je prigodom pokrenuta međunarodna inicijativa da se baš u čast toga događaja datum 5. studenog proglasi Svjetskim danom romskog jezika. Opća skupština UNESCO-a 2015. godine prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te je službeno proglasila 5. studeni kao Svjetski dan romskog jezika.

Običaji, kultura, jezik glavna su obilježja jednog naroda. Romski jezik poput romskog naroda kroz povijest je na mnoge načine bio ugrožen. Stoga se obilježavanjem Svjetskog dana romskog jezika u  Hrvatskoj provodi određena simbolika nastojanja očuvanja i standardizacije romskog jezika.

Nakon višegodišnjih inicijativa, na Filozofskom fakultetu su uvedeni izborni predmeti na temu romskog jezika i književnosti, a studij romistike od ove je godine dostupan svim studentima. Očuvanjem romskog jezika utječe se na kvalitetu obrazovanja Roma na njihovu materinjem jeziku, ali i na ostvarivanje prava romske nacionalne manjine na služenje vlastitim jezikom kako bi na taj način očuvali nacionalni identitet, prenosi zagrebancija.com.

FOTO: Zagreb.hr
FOTO: Zagreb.hr

Obilježen na svečanoj sjednici na Filozofskom fakultetu

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin prisustvovala je svečanoj sjednici Romskog nacionalnog vijeća održanoj na Filozofskom fakultetu u povodu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika.

Svečanost je organizirana u suradnji s Udrugom za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara

Tom prigodom, pokrenuta je međunarodna inicijativa da se u čast toga događaja datum 5. studenoga proglasi Svjetskim danom romskog jezika što predstavlja veliki korak u očuvanju, razvoju i standardizaciji romskog jezika obzirom na dijalektnu rascjepkanost i nemogućnost socio – lingvističke integracije.

“Ta je simbolika za Republiku Hrvatsku osobito važna i zbog njenih nastojanja u provedbi Nacionalnog programa za Rome”, istaknula je zamjenica Kusin u obraćanju uzvanicima na svečanoj sjednici.


Komentari