Roditelji zabrinuti jer sa zgrade vrtića stare tek tri godine pada fasada: ‘Srećom nije nikog poklopilo i ubilo’

Photo: Facebook

Pukom srećom 29. prosinca, na dan snažnog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, niti jedno dijete nije stradalo u dječjem vrtiću Bajka na Vrbanima. Naime, toga dana sa zgrade su popadale fasadne ploče.

Zabrinuti roditelji odmah su reagirali i pokrenuli peticiju, pošto ovo nije prvi incident koji ugrožava sigurnost oko 150 djece koja pohađa vrtić, ali i mnogobrojnih ljudi koji svakodnevno pored njega prolaze.

“S ovom zgradom problemi otkad je napravljena 2017. godine. Još 2019. nakon jakog vjetra u Zagrebu otpao je kompletan strop od knaufa u prolazu između zgrade. U tom prolazu se nalazi i ulaz u vrtić. Radi se o desecima kvadrata knaufa koje samo srećom nije nikoga poklopilo i ubilo.

Zatim je početkom 2020. nakon zagrebačkog potresa sa stambenog nebodera koji je pokraj vrtića palo nekoliko oplata. Nedugo zatim nakon kontrole cijelog kompleksa isto se desilo i sa same zgrade vrtića i škole. Nakon potresa u Petrinji dogodio se najveći incident. Palo je više od pedeset ploča sa fasade vrtića sa obje strane. Dakle očito je da oplata fasade nakon svakog jačeg potresa pada sa zgrade. Inače radi se o kompleksu koji čine škola, vrtić i stambeni neboder od 16 katova. Nakon svakog incidenta napravi se provjera i uvjerava se građane da je sada sve u redu. No kao što svi vidimo sve je gora i opasnija situacija”, tvrdi zabrinuti roditelj za Zagreb.info.

Foto: Mario Madjer
Foto: Mario Madjer

Telegram je kontaktirao ravnateljicu Bajke koja je poručila da je vrtić siguran.

“Prostor vrtića je pregledan od ovlaštenih osoba i siguran za korištenje. Dio koji je bio oštećen ne pripada vrtiću te je u vlasništvu PBZ-a. Za sve daljnje upite molim kontaktirajte nadležni Gradski ured i PBZ”, stoji u odgovoru.

Roditelji čekaju izvještaj

Vrtić se “naslanja” na novoizgrađeni neboder od 16 katova. S njega su identične fasadne ploče, kakve se nalaze na zgradi vrtića, popadale nakon potresa u ožujku, rekla je majka koja je pokrenula peticiju Daniela Širinić. Ipak, nju su došli pregledati građevinski inženjeri, zamijenili su neispravne ploče, ali zgrada vrtića, prema riječima roditelja, nije pregledana.

Foto: Mario Madjer

“Peticiju smo sastavile kako bismo svi zajedno mogli poslati zahtjev upravi dječjeg vrtića Bajka kao i osnivaču vrtića, Gradu Zagrebu”, rekla je Širinić.

Iz Grada su za spomenuti portal poručili da se radi o manjim oštećenjima kozmetičke prirode te da nema značajnije štete, te da je PBZ dogovorio pregled cijelog objekta od ovlaštenog statičara.

“Čekamo izvještaj da vidimo koja su to oštećenja kozmetičke prirode. U svakom slučaju se ne slažemo da su ovo oštećenja kozmetičke prirode”, rekao nam je zabrinuti roditelj.

Roditelji su u peticiji istaknuli tri jasna zahtjeva. Prvo žele hitan pregled prostorija i prilaza vrtiću. “Očekujemo da će građevinski inspektori hitno provesti detaljan tehnički pregled građevine i prostora DV Bajka, te da će se izvještaj o stanju građevine objaviti na web stranicama DV Bajka ili na drugi način dostaviti svim roditeljima”, stoji u peticiji.

Drugi zahtjev je da se objavi plan evakuacije i postupanja u slučaju izvanrednih situacija. “Želimo i da DV Bajka pripremi i objavi Plan evakuacije na svojim web stranicama, kako bi roditelji znali kako se postupa s njihovom djecom u slučaju izvanrednih situacija poput nedavnog potresa”, kažu roditelji.

Naposljetku žele da njihova djeca budu sigurnom i da im životi nisu ugroženi dok su u vrtiću. Zahtijevaju da se što prije utvrdi tko snosi odgovornost za sumnjive i neispravne ploče te da se odgovorne kazni.

https://www.facebook.com/milanbandicgradonacelniksvemira/posts/456275255776686

 


Komentari