Roditelji se pobunili zbog odabira najskuplje agencije za maturalac: Ravnatelj učenike držao zatvorene nekoliko sati?

Pixabay

U ZAGREBAČKOJ II. gimnaziji desetak roditelja se pobunilo zbog odabira turističke agencije Speranza za organizaciju maturalca. Njihova cijena za maturalac u Pragu idućeg ljeta je 4090 kuna po glavi učenika, a zanimljivo je da se na natječaj prijavila i agencija Alga Travel s cijenom od 2700 kuna.

Roditelji su bili bijesni jer je odabrana agencija koja je 1390 kuna skuplja, a nudi isti program, da bi dan nakon ovog burnog sastanka ravnatelj škole Drago Bagić u svoj ured pozvao učenike čiji su se roditelji bunili, prenosi Index.

Prema riječima roditelja čija djeca pohađaju tu školu, držao ih je nekoliko školskih sati ispitujući tko je pokrenuo pobunu protiv Speranze. Uz to je, kažu nam roditelji, nabavio i ispis poruka s privatne WhatsApp grupe u kojoj su učenici komentirali odabir agencije Speranza, s kojom, kako tvrde, uvijek idu na sve izlete i putovanja.

“Djecu nam je držao nekoliko sati i ispitivao ih tko je od njihovih roditelja pokrenuo pobunu protiv Speranze i koji problem imaju s tom agencijom. Nabavio je i njihove poruke s WhatsAppa i bijesno ih komentirao jer su djeca pisala o netransparentnom odabiru agencije. Toliko ih je ribao da su djeca bila pod velikim stresom. Osim njega, i pedagoginja je vršila pritisak na djecu. Inače, nas desetak je napustilo sastanak jer smo znali da će opet odabrati Speranzu koja je za 1400 kuna skuplja od druge agencije koja se prijavila na natječaj, a nude sve isto kao i Speranza”, rekli su nam roditelji.

Ponude agencija za maturalac u Pragu, na koji će učenici ići iduće ljeto, otvarale su se 26. studenog u II. gimnaziji.

Sve agencije koje su se javile su, logično, morale zadovoljiti sve uvjete iz natječaja.

Najjeftinija je bila ponuda agencija Alga Travel s cijenom od 2690 kuna, zatim agencija Punim jedrima s cijenom od 2990 kuna, potom slijedi Sven Tours – 4050 kuna, Speranza 4090 kuna, Autoturist Park 4165 kuna, dok je najskuplja ponuda bila od agencije M Travel s cijenom od 4220 kuna po glavi učenika.

Na natječaj se javilo 6 agencija, a tri najskuplje ponude su ušle u uži krug (Autoturist park, M Travel i Speranza), da bi na kraju bila odabrana Speranza.

Roditelji su bijesni što se uvijek odabire ista agencija za izlete i maturalce iako je, kažu nam, uvijek znatno skuplja od ostalih.

Navode i kako najjeftinija agencija nije ušla ni u uži krug od triju agencija.

“Nakon izbora tih triju agencija predstavnica roditelja iz našeg razreda, a koja nas predstavlja u vijeću roditelja škole, istupila je iz njega i poslala mail da se ne slaže s radom povjerenstva koje bira agencije za maturalac. Važno je naglasiti da je naša škola dosad išla na sve izlete sa Speranzom”, rekla nam je majka jednog djeteta koja pohađa II. gimnaziju.

Ravnatelj II. gimnazije Drago Bagić Indexu je potvrdio da su se neki roditelji pobunili protiv odabira Speranze, no nije htio komentirati razgovore s učenicima i njihovim roditeljima.

“Točno je da se nekolicina roditelja usprotivila odabiru agencije Speranza za organizaciju maturalnog putovanja”, rekao je Bagić za Index.

Pitali smo ga i je li točno da njihova škola uvijek odabire Speranzu na javnim natječajima za organizaciju izleta i maturalaca i zašto su sad odabrali agenciju koja je 1390 kuna skuplja od najjeftinije ponude.

“Točno je da turistička agencija Speranza već dugi niz godina organizira školske ekskurzije i izlete za našu školu. Tu agenciju izabiru roditelji po proceduri propisanoj u Pravilniku o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole. Razlog zbog kojeg navedenu agenciju roditelji biraju je kvaliteta usluge. Za protuuslugu nam nikad nisu davali ništa”, rekao nam je Bagić.

Međutim, negirao je čitanje privatnih poruka koje su učenici razmjenjivali putem zatvorene WhatsApp grupe. Nakon što smo ga pitali je li dobio pisanu suglasnost roditelja da privatne poruke njihove djece čita i komentira, odgovorio je da nije dobio nikakve poruke.

“Iz nikakve privatne ili zatvorene WhatsApp grupe nisam dobio nikakve poruke. Razgovore s učenicima i roditeljima ne komentiram”, odgovorio nam je Bagić.


Komentari