Roditelji odgojitelji zajedno s Lovrićem podnijeli skupni podnesak za ocjenu ustavnosti ukidanja mjere RO

Foto: Zagreb.info

Dio roditelja odgojitelja zajedno s bivšim pročelnikom Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje, Ivicom Lovrićem, podnijeli su skupni podnesak Visokom upravnom sudu tražeći da isti po službenoj dužnosti pokrene ocjenu zakonitosti donesene Odluke.

Dunja Jeleč ispred udruge U djeci je budućnost rekla je kako se nada brzoj odluci suda.

“Upravo smo sada predali skupni podesak za ocjenu zakonitosti Tomaševićeve odluke koja je izglasana 9. prosinca na Skupštini. Smatramo da je odluka protuzakonita i da nije dobra. Ukidaju se stečena prava roditeljima odgojiteljima koji su se odlučili na to, dobili su tu ponudu i to su iskoristili. Sada nas bacaju na burzu rada, djeca nam nemaju mjesta u vrtićima, a da bismo upisali djecu u vrtiće moramo prvo naći posao. Mjesta nema, vjerujemo da će sud brzo reagirati zato što se radi o 5800 obitelji, odnosno majki i očeva i preko 21 tisuću djece koje je ovim ukidanjem Tomislav Tomašević doveo u nepovoljan položaj” rekla je Jeleč.

“Očekujemo da će do 30. travnja donijeti rješenje gdje će poništiti odluku i da će nama ostati stečena prava. Predano je 320 zahtjeva i ići će još jedna tura. Uz nas će zahtjeve predati i HURO kao i Udruga U ime obitelji” rekla je Jeleč.

Foto: Zagreb.info

Bivši pročelnik

Uz roditelje odgojitelje stao je i bivši pročelnik Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje, Ivica Lovrić.

“Kao čovjek koji sam potpisao nekoliko tisuća rješenja mjere roditelj odgojitelj, od prvog dana sam shvatio da ću biti na pomoć roditeljima odgojiteljima kad je gradonačelnik najavio ukidanje. Obećao sam im besplatnog odvjetnika. Kao što vidite, 320 roditelja je dalo punomoć odvjetniku kojeg sam angažirao i kao rezultat toga je ovaj podnesak koji je predan Visokom upravnom sudu” pojasnio je Lovrić.

“Ono što je bitno ponoviti je da je ukidanje koje je Skupština donijela u prosincu prošle godine suprotna i Statutu Grada Zagreba i Zakonu o jedinicama područne i regionalne samouprave i Ustavu Republike Hrvatske tako da je sasvim jasno i nama laicima da će Visoki upravni sud poništiti tu odluku” dodao je.

“Ono što možemo i danas apelirati da se to učini što prije budući da se radi o žurnosti jer bi posljedice te odluke trebale nastupiti već od 1. svibnja ove godine. Ne treba naglašavati da se radi o desecima tisuća najugroženijih naših sugrađana, prije svega, majki, očeva, djece i onih obitelji koje u svom sastavu imaju najviše djece” rekao je Lovrić.

O ukidanju

“Razumno se objasniti ne može. možda postoji neka ideološko potpora, ali sasvim sigurno pronatalitetna, financijska, socijalna ili neka druga kategorija se ne može objasniti, možda postoji neka ideološka. U demokratskom društvu je jedino smisleno da sada sud da svoju odluku” zaključio je Lovrić.

Komentari