Roditelji odgojitelji tvrde da Tomašević u tajnosti pokušava prenamijeniti ove mjesne odbore u vrtiće: Prema djeci se odnosi kao s vrećama za otpad

Ana Marija Berbić Lacko i Dunja Jeleč (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja u priopćenju ovoga petka oglasila se o načinu komunikacije s gradskom vlasti. Naime, korisnici mjere RO okupljeni u navedenoj udruzi upozoravaju da nailaze na “odbijanje bilokakvih razumnih razgovora”. Kažu i da je gradska vlast odlučila prenamijeniti prostore mjesnih odbora u vrtiće, koji oni smatraju neadekvatnima za djecu.

Mjesni odbori su neprimjereni za djecu

“Gradonačelnik Tomašević je zajedno sa svojom zamjenicom Danijelom Dolenec jednostrano odlučio ne samo ukinuti mjeru roditelj odgojitelj već pod kompenzaciju pokušati u tajnosti prenamijeniti potpuno neprimjerene prostore mjesnih odbora u gradu Zagrebu, a navode sljedeće, koje se osmislili kao rješenje za istok grada: MO Bruno Bušić, MO Dubec, MO Trnovčica, MO Trnava, MO Novi Retkovec, MO Sesvetska Selnica, MO Sesvetska Sopnica, MO Sesvetska Sela, MO Cerje – stara škola i MO Novo Brestje”, otkrila je predsjednica udruge Ana Marija Berbić Lacko.

“Korisnici mjere roditelj odgojitelj, pred sam Uskrs doznali su kako gradonačelnik Tomašević i njegova dogradonačelnica, Danijela Dolenec, u dva tjedna prije nego stupa na snagu njihova protuzakonita odluka o ukidanju, kreću pretvarati potpuno neadekvatne prostore u vrtiće. U navedenim prostorima MO gradska vlast namjerava smjestiti djecu naših korisnika nakon izlaska izmjere ali i svu ostalu djecu koja se u navedenim četvrtima neće moći upisati u klasične vrtiće”, dodaje.

Berbić Lacko tvrdi i da je u posjedu e-maila koji je dogradonačelnica Dolenec slala predsjednicima Gradskih četvrti tih mjesnih odbora.

“Prenamjenom navedenih prostora u prostore područnih objekata dječjih vrtića omogućit će se oko 500 novih mjesta u dječjim vrtićima tijekom pedagoške godine 2022/2023, od čega oko 250 u gradskoj četvrti Sesvete”, piše u mailu, kaže predsjednica udruge HURO.

Prenamjena prostora prelazi troškove mjere RO

Iz HURO poručuju da gradska vlast manjak mjesta za svu djeci planira riješiti da prenamijene prostore mjesnog odbora, koje oni smatraju neprimjerenima.

“Zanima nas kako gradonačelnik i vodstvo grada namjerava pravdati građanima grada Zagreba financijsku računicu ovih prenamjena koja uvelike prelazi troškove mjere RO kao i kako će objasniti svim roditeljima djece vrtićke i jasličke dobi da mjesta u vrtićima i pored ovoga za njihovu djecu nema odnosno da za dio njih namjeravaju koristiti neprimjerene prostore upitnih sigurnosnih i higijenskih kapaciteta?”, pitaju se iz udruge.

“Pitanje se samo nameće do kada će sve državne institucije i vlast inertno sve ovo promatrati i dozvoljavati ovakvo ponašanje gradskih vlasti bez ikakve reakcije na ovaj kompleksni problem koji je nastao u glavnom gradu države koja je članica Europske unije”, upozoravaju.

Također, naglašavaju da Grad skriva te činjenice od javnosti.

Gradska vlast se prema djeci odnosi kao s vrećama za otpad

“Gradonačelnik i gradska vlast ne žele priznati svoju nesposobnost pri rješavanju problema koji su sami proizveli donošenjem štetne odluke o ukidanju mjere RO o čemu smo upozoravali od prvog dana predlaganja iste. Upravo radi svega navedenoga HURO poziva javnost, resorne ustanove, ministarstva i gradsku upravu na hitno preispitivanje ovakvog loptanja s djecom prema kojoj se gradske vlasti odnose kao s vrećama za razdvajanje otpada koje treba potrpati u određene kante za smeće.

Upozoravamo sve odgovorne za ove besmislice da se s djecom ovoga grada nitko ne smije i neće loptati te kako ćemo svi zajedno učiniti sve da se ovakvoj neozbiljnoj i opasnoj politici isključivosti konačno stane na kraj”, zaključuju iz udruge HURO.


Komentari