RODITELJI ODGAJATELJI DOBIT ĆE PUNO MANJU PLAĆU: Bandić lažnim reklamiranjem prekršio obećanje građanima?

Patrik Macek/PIXSELL

Gradonačelnik Milan Bandić prije parlamentarnih izbora donio je paket mjera za koje se nadao da bi mu mogli osigurati glasove na izborima, a jedna od njih bila je novčana pomoć za majku odgajateljicu. 

No, Index.hr doznaje kako je ovu mjeru Bandić lažno reklamirao.

FOTO: Zagreb.hr
FOTO: Zagreb.hr

>>>REVOLUCIONARAN POTEZ! Majke i očevi moći će dobiti status odgojitelja

Nadalje, u članku 4. ove odluke stoji: “Sredstva pomoći iz ove odluke osigurat će se u proračunu Grada Zagreba. Novčana pomoć se isplaćuje mjesečno u visini prosječnog iznosa neto mjesečne plaće u Republici Hrvatskoj prema zadnjim objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku prije isplate novčane pomoći”.

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi oko 5 600 kuna, koliko je i napisano u odluci.

Međutim, Index je doznao da roditelji ipak neće dobiti taj iznos već puno manji; umjesto 5 686 kuna, bit će im isplaćeno 3 206 kuna. Bandić nigdje nije upozorio roditelje da će im se iznos prosječne plaće umanjiti za mirovinsko osiguranje, porez i prirez.

Bandićevo obmanjivanje Indexu su potvrdili i u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport:

“Novčana pomoć isplaćuje se mjesečno u visini prosječnog iznosa neto mjesečne plaće u Republici Hrvatskoj prema zadnjim objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku te se na ukupan navedeni iznos obračunavaju doprinosi za zdravstveno osiguranje. Ukupan navedeni iznos biti će umanjen za pripadajuće doprinose za mirovinsko osiguranje, porez i prirez tako da će neto primitak iznositi 3.206,90 kuna. Po tom osnovu primatelji novčane pomoći imat će mirovinski staž prema pravilima i propisima mirovinskog osiguranja”, stoji u odgovoru pročelnika GU Ivice Lovrića.

Također, Index neslužbeno doznaje da će roditelji koji se prijave za ovu mjeru izgubiti socijalnu pomoć ukoliko istu primaju. No ni to zagrebački gradonačelnik nije istaknuo dok je bio zauzet reklamiranjem u medijima i slanjem pisma roditelja.

FOTO: Index.hr
FOTO: Index.hr

Bandić je u tjednu prije izbora zakupio pola stranice za oglas u kojem je reklamirao odluku Gradske skupštine o novčanoj pomoći za majku odgajateljicu. Pritom je objasnio da je za to Grad Zagreb platio 10 do 12 tisuća kuna. Nakon toga, roditelji s troje ili više djece netom prije izbora primili su njegovo pismo na kućnu adresu.

Doznajemo i kako se za ovu mjeru, koja je na snagu stupila 8. rujna, prijavilo već oko 800 roditelja, a njih 40-ak je čak dalo otkaz na poslu kako bi mogli primati novčanu pomoć od Grada kao roditelji odgajatelji.

Oni, naravno, nisu bili svjesni toga da ipak neće primati 5 686 kuna koliko im je Bandić obećavao javnim putem u više navrata.


Komentari