Robot na Rebru obavio više od 400 operacija: S njim rade mladi liječnici koji žele koristiti tehnologiju

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

U Nacionalnom robotskom centru u protekle je četiri godine obavljeno više od 400 preciznih operacija uklanjanja raka prostate, ističu u KBC-u Zagreb, jedinom mjestu u Hrvatskoj gdje se obavljaju urološke operacije pomoću robotske platforme.

“Radi se o minimalno invazivnom tipu zahvata bez klasičnog operativnog reza uz minimalan gubitak krvi”, istaknuo je predstojnik Klinike za urologiju Željko Kaštelan tijekom prezentacije rada robota proteklog tjedna u KBC-u Zagreb.

Kaštelan ističe vrlo veliku preciznost robotskog sustava u odstranjivanju prostate zajedno s tumorom. No, robot ne radi sam, već njime upravlja kirurg, a pomaže mu i cijeli multidisciplinarni tim.

Robot omogućuje urologu da tijekom operacije poštedi važne strukture u zdjelici, kao što su neurovaskularni snop odgovoran za erekciju i sustav odgovoran za kontinenciju. Pacijent se brže oporavlja i vraća u normalan život.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Na Rebru kažu da dnevno robotskim sustavom rade do dva operativna zahvata radikalne prostatektomije, odnosno operacije odstranjivanja raka prostate.

Na robotu većinom rade mlađi liječnici koji su željeli koristiti novu tehnologiju, a svoje su iskustvo pretočili i u brojne objavljene stručne radove, kažu u KBC-u.

Kandidati za operaciju su pacijenti s rakom prostate kod kojih je bolest lokalizirana. “S vremenom pomičemo granice, tako da operiramo sve veće prostate i veće karcinome. Iz dana u dan pomičemo granica u tom smjeru”, ističe Kaštelan.

Kao prednosti nove tehnologije izdvaja fantastičnu vizualizaciju “tako da se vidi svaka pa i najmanja strukturu koju treba poštedjeti” te se vrlo precizno može odstraniti organ, zajedno s tumorom.

Nacionalni robotski centar počeo je raditi u KBC-u Zagreb prije četiri godine. Robot je stajao oko 15 milijuna kuna, a za njegovu su nabavu osigurana sredstva iz EU fondova.

Ćorušić: U petak obavljena 415. operacija robotom

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić istaknuo je da su robotsku platformu postavili uz pomoć bivšeg resornog ministra Milana Kujundžića i premijera Andreja Plenkovića koji je shvatio potrebu uvođenja robotske kirurgije u bolnicu nulte kategorije i najveću zdravstvenu ustanovu u Hrvatskoj.

“Moramo imati mogućnost robotske kirurgije zbog mlađih generacija. To će jednoga dana biti standard u većini bolnica u Hrvatskoj i u Europi”, istaknuo je Ćorušić.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Pohvalio je cijeli tim Klinike za urologiju, na čelu s akademikom Željkom Kaštelanom, koji je uspio tu robotsku platformu vrlo brzo staviti u puni pogon.

“U petak je obavljena 415. operacija robotom, ta brojka govori sama za sebe”, istaknuo je Ćorušić.

Osim uroloških, robotom je u KBC-u Zagreb napravljeno i nekoliko ginekoloških operacija, što je, kažu, pokazalo širinu i mogućnost ove platforme za sve kirurške discipline.

Ovakav robotski sustav za sada u Hrvatskoj postoji samo u KBC-u Zagreb, a Kaštelan kaže da ga vesele najave da će biti nabavljeno još robotskih sustava u Hrvatskoj.

Četiristopetnaesta operacija prostate u petak je obavljena robotom pod vodstvom urologa Tvrtka Hudolina.

“Operacija je trajala sat i pol, prošla je dobro i pacijent se dobro osjeća”, rekao je novinarima Hudolin.

Operacija prostate ima funkcionalnih posljedica, pacijenti nakon operacija mogu imati tegoba s mokrenjem i potencijom. Ako imate finiju tehnologiju, onda te strukture bolje vidite i možete ih sačuvati. Povećava se vjerojatnost da će negativni neželjeni ishodi biti minimalni, odnosno nikakvi, istaknuo je Hudolin.


Komentari