ROBERT ĆE PROMIJENITI SVIJET: Mladi inovator uvodi revoluciju u automobilsku industriju

Global/FOTO: Nika Mokos

Robert je nagrađen zlatnom medaljom na sajmu inovacija u Pittsburghu u SAD-u, za svoju izum koji omogućava električnim autima bežično punjenje u trajanju od 20 do 30 sekundi.

Robert Sigurnjak, učenik trećeg razreda Tehničke srednje škole Ruđer Bošković, dokazao je kako godine nisu uvjet za postizanje rezultata na području znanosti i inovacija. Naime, Robert je do sada osmislio već dvije gotovo revolucionarne inovacije koje bi mogle donijeti goleme promijene kod korištenja električne energije.

Njegova posljednja inovacija mogla bi donijeti golem napredak kod vozila koje pokreće električna energija.

“Bežični prijenos električne energije koristi elektromagnetsko polje kako bi prenio električnu energiju između predajnika i prijamnika. Bežično punjenje električnih automobila radi na isti način kao i prijenos – električni automobil dolazi na parkirno mjesto koje je namijenjeno bežičnom punjenju automobila. Tada počinje punjenje koje traje 20 do 30 sekundi, nakon punjenja isključuje se sklop punjenja i automobil može krenuti”, pojasnio je Sigurnjak za studentski list Global.

Ono što ovu inovaciju čini uistinu posebnom jest što se vozilo može puniti i do 150 tisuća puta bez da se promijeni superkondenzator. Njegov izum nije prošao nezamijećeno pa je Robert i nagrađen za svoj briljantan izum. On je, naime, dobio zlatnu medalju na sajmu inovacija INPEX u Pittsburghu u SAD-u.

No, Robert je i prije ovog izuma napravio nešto što bi moglo dospjeti u širu upotrebu. Smislio je inovaciju koja bi mogla zamijeniti baterije kakve danas koristimo.

“Hibridni izvor električne energije radi na principu kombinacije punjivih baterija i superkondenzatora. Baterije mogu pohraniti veliku količinu energije, a superkondenzatori mogu dati mnogo veću izlaznu energiju i izlaznu snagu”, pojašnjava Sigurnjak i napominje kako je ova inovacija, koja eliminira mane baterija i kondenzatora, u završnoj fazi izrade.


Komentari