RIZNICA GRADA ZAGREBA Joško Klisović o jednoj od točaka ‘prijateljstva’ SDP-a i Možemo: ‘Očekujemo izvještaj od gradonačelnika’

Joško Klisović (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Uoči potpisivanja koalicijskog sporazuma između SDP-a i Možemo u Gradskoj skupštini, na stolu je bilo 28 točaka sporazuma između najjačih skupštinskih snaga. Jedna od tih točaka bila je i uspostavljanje sustav gradske riznice koja je vidljiva svim građanima kroz internetsku platformu kako bi se omogućila transparentnost financija.

Na maratonskoj sjednici u prosincu prošle godine, koja je trajala do čak četiri sata ujutro, među ostalima je izglasano i osnivanje Riznice grada s 37 glasova “za” i jednim suzdržanim glasom. Time se uspostavlja i uvodi sustav rizničnog poslovanja na razini proračuna i proračunskih korisnika Grada Zagreba koji se temelji na jedinstvenom računovodstveno-informacijskom sustavu s ciljem podizanja razine transparentnosti proračuna.

Gradska Skupština (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Na idućoj, lipanjskoj, sjednici Skupštine, kojoj još nije određen datum, raspravljat će se o Izvješću o do sada poduzetim aktivnostima u vezi s uvođenjem Riznice Grada Zagreba.

“Mi samo donijeli zaključak i obvezali gradonačelnika Tomaševića da učini sve potrebne radnje da se riznica što prije uredi”, govori nam predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović iz SDP-a čiji je i to bio prijedlog.

Na pitanje kada očekuje da Riznica počne s radom, Klisović odgovara da je prošlo šest mjeseci otkako je Riznica “prošla” na Skupštini i da baš zato očekuju izvještaj od gradonačelnika.

Joško Klisović, Tomislav Tomašević (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

“Imamo iskustvo s državnom riznicom i jasno nam je da ne ide preko noći, i da je uvođenje takvog sustava dugotrajno, ali ipak očekujemo da se uskoro i to pokrene.”

“Prošlo je šest mjeseci od te prosinačke sjednice, a gradonačelnik nas nije izvijestio stoga inzistiramo da se ubrza cijeli taj element uvođenja i da građani konačno znaju sve što se događa u gradu”, govori nam Klisović.

“Ono što mi iz SDP-a želimo vidjeti je klasičnu, dobro poznatu riznicu i kroz koje će se vidjeti svi gradski troškovi i prihodi”, govori nam Klisović i napominje da je riznica bila jedna od točaka njegovog predizbornog programa.

Na pitanje što očekuje od uvođenja Riznice, kaže – skoro uvođenje, a naročito jer je i “gradonačelnik izuzetno sklon toj ideji i zato što je grad našu ideju izuzetno podržao”.

“Svjesni smo da u gradu postoje druge jako važne stvari ali ovo je jedna od stvari na kojima smo inzistirali u našem koalicijskom sporazumu – transparentnost gradskih financija, a naročito onih koje idu iz gradskog proračuna”, kaže nam Klisović.

Kako smo i najavili na početku teksta, iduća sjednica Skupštine još nije najavljena, ali već se znaju neke teme, pa i ona o Riznici. No, ne samo to. Uskoro će i SDP i Možemo sjesti za koalicijski stol kako bi raspravili stanje partnerstva.

“Sada će ići evaluacija pa ćemo sjesti i vidjeti što se napravilo pa ćemo onda o tome naknadno”, smiješka se Klisović i kaže, a “onda ćemo svakako sve reći medijima”.

Komentari