Riječi za povijest: Ovo su najljepše misli Siniše Glavaševića o Gradu heroju

Facebook

Na današnji dan vraćamo se u povijest, u ne tako davnu povijest, ali iznimno značajnu povijest za Hrvatsku. U svojim mislima, u tišini, u melankoliji i sjeti ponosno se prisjećamo Vukovara, našega Grada Heroja. Polažemo vijence, palimo tisuće svijeća i opet svi kao jedno, kao te 1991. godine, ujedinjujemo naše misli i molitve za sve stradale i nestale. Prisjećamo se svih žrtava. Naših palih boraca, nedužnih civila, djece, baka i djedova, stričeva i strina, ujaka i ujni, očeva i majka, naših prijatelja, naše braće kojih više nema. 

No, jednog heroja smo se posebno sjetili, a taj heroj je Siniša Glavašević. Dok je goropadni neprijatelj sijao strah granatama, tenkovima i hordama pješadije, Siniša je svoj dom, svoj Vukovar, branio riječima. Njegova riječ Vukovarcima je davala jedan poseban plam, poseban žar, koji gori još i dan danas, a nikada se neće ni ugasiti. On se svojim riječima borio za Vukovar s jednakim žarom i elanom kao i borci na prvoj crti, zato je bio i zato će ostati – Dobri duh Vukovara. Siniša Glavašević položio je svoje tijelo na Ovčari, ali njegov duh i njegova djela još i dan danas žive u svima nama.

 

 


Siniša Glavašević bio je urednik Radio Vukovara i ratni izvjestitelj koji se javljao s ratnim izvješćima iz srca ratom razorena Vukovara. Neposredno prije pada Vukovara u programu Hrvatskog radija, počelo je emitiranje njegovih priča koje su pristigle faksom iz Opće bolnice u Vukovaru. Priče su bile posvećene njegovom gradu Vukovaru, djetinjstvu koje je proveo tamo, njegovim prijateljstvima, o njegovu životu i ratu. Te iste priče kasnije su objavljene kao Priče iz Vukovara, a one se sastoje od 24 kratke lirske priče i one su jedina književna ostavština Siniše Glavaševića.

Čini se sada, godinama nakon pada Vukovara i Glavaševićevih priča, kako je nekako predosjećao što mu slijedi. Vjerojatno je predosjetio neku zlu kob, neku mračnu budućnost, koja će zadesiti njega, njegove sugrađane, branitelje i njegov grad. U spomen Siniši Glavaševiću i svim žrtvama izdvojili smo tri Priče iz Vukovara, priče koje od kojih i danas oči zasuze, priče od kojih se stisne grlo i od kojih srce jače zakuca. 

Komentari

loading...