RIGOROZAN PROTOKOL: Ove stvari nikako ne smijete napraviti u prisutnosti princa Charlesa!

biography.com

U Hrvatskoj će boraviti 14. i 15. ožujka, a dobrodošlicu će im poželjeti, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Tihomir Orešković.

Sve se više prašine podiže oko posjete princa Charlesa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla, Camille, Hrvatskoj. Princu Charlesu ovo će biti već peta posjeta Hrvatskoj, a u svojoj turneji obići će Zagreb, Osijek i ergelu u Đakovu. U Hrvatskoj će boraviti 14. i 15. ožujka, a dobrodošlicu će im poželjeti, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Tihomir Orešković.

No, s kraljevskom obitelji stižu i kraljevska pravila i tretman, stoga nađete li se u blizini princa Charlesa i vojvotkinje Camille, morali biste pripaziti na brojna pravila kako se ne bi osramotili ili još gore uvrijedili britansku kraljevsku obitelj. Mnoge su se svjetski poznate ličnosti dovele u neugodnu situaciju zbog nepoznavanja nekih osnovnih pravila. Kako smo već kazali, dobrodošlicu će kraljevskom paru poželjeti premijer Orešković i predsjednica Grabar Kitarović, a protokol također vrijedi i za njih, kao i za sve s kojima će se obitelj susresti.

Kodeks ponašanje pred kraljevskom obitelji

Naime, pri službenom upoznavanju trebate se suzdžati od bilo kakve pretjerane srdačnosti, a kraljevsku obitelj ni u kojem trenutku ne smijete dodirivati, osim prilikom rukovanja i to samo ako oni prvi pruže ruku. Primjera radi, tu grešku napravila je prva dama SAD-a, Michelle Obama, kada je zagrlila kraljicu Elizabetu II, a istu grešku napravio je i košarkaš LeBron James kada je stavio ruku na rame vojvotkinje od Cambridgea, Kate Middleton prilikom zajedničkog fotografiranja s njom i princom Williamom. Neprimjerenim se smatra čak i prijateljsko stavljanje ruke na leđa.

Sljedeća stavka u kodeksu ponašanja jest iskazivanje počasti. Muškarci bi tako, prema tradiciji, trebali blago pognuti glavu prilikom upoznavanja dok bi žene trebalo blago se spustiti u koljenima, to jest nakoloniti. No, u današnja vremena rukovanje bi ipak bilo primjerenije. U slučaju oslovljavanja, recimo, kraljicu se treba oslovljavati s “Your Majesty” (Vaše Veličanstvo), a u nastavku razgovora s “Madam”. Ostatak kraljevske obitelji prvo bi se trebalo osloviti s “Your Royal Highness” (Vaše Kraljevsko Visočanstvo), a u nastavku konverzacije sa “Sir” ili “Madam”.

Kako putuje kraljevska obitelj

Princ Charles najveći je putnik kraljevske obitelji, a samo godinu dana on i Camilla potrošili su više od 23 milijuna funti na putovanja. Koliko su skupa njihova putovanja govori i činjenica da su za svog sedmodnevnog boravka u SAD-u potrošili devet milijuna kuna. Kraljevska obitelj inače nema praksu putovati privatnim kraljevskim avionom, osim u slučaju kraljice, pa često putuju komercijalnim letovima, ali uz vrhunski tim osiguranja sastavljen od provjerenih profesionalaca. S njima putuje i njihov osobni fotograf, Andrew Edwards, inače novinar s odlikovanjem Britanskog Carstva.

No, za njih ipak vrijede neka pravila pri putovanjima, a to je da moraju imati putovnice, naravno, osim kraljice koja se mora samo predstaviti punim imenom i prezimenom, adresom, nacionalonošću, dobi, spolom i mjestom rođenja, a drugo i najvažnije pravilo jest da dva nasljednika prijestolja nikada ne smiju putovati zajedno. To je pravilo nekoliko puta prekršio princ William koji je sa sobom na put vodio svog sina, princa Georgea. No, to se moralo promijeniti pa sada maleni princ ide u ruke dadilji i baki Carole Middleton.

Članovi kraljevske obitelji ne putuju u kako se kaže, ležernoj odjeći, već su gotovo uvijek potpuno sređeni, što znači da žene nose dvodjelni kostim ili dugu haljinu s potpisom, dok muškarci trebaju biti u odijelu.

Prince Charles sa sobom na putovanja pak uvijek nosi opremu za golf, a kako ne koristi mobitel s njim putuje i telefonista. Također nikamo ne ide bez čačkalice koju su samo za njega izradili od posrebrene dikobrazove bodlje. Charlesov omiljeni čaj je Earl Gray koji pije s medom, a omiljeno jelo mu je velška voćna torta. Na svojim putovanjima gotovo uvijek sluša Leonarda Cohena.

>>> KRALJEVSKA OBITELJ U ZAGREBU: Evo tko će praviti društvo princu Charlesu


Komentari