Rezultati istraživanja o životu Zagrepčana: Koliko često čiste i uređuju dom, koliko imaju ljubimaca, kako žive…

Istraživanje Life at Home u 13 svjetskih metropola, među kojima je i Zagreb.

Na Drvenom neboderu, u sklopu manifestacije upriličene uoči Dana planeta Zemlje u subotu 22. travnja, predstavljeni rezultati istraživanja Life at Home, koje je IKEA provela u domovima ljudi u 13 svjetskih metropola, među kojima je i Zagreb.

Cilj je bio saznati više o potrebama ljudi, njihovim navikama i osjećajima vezanima uz dom.

Navike i potrebe Zagrepčana

Istraživanje je tako pokazalo kako osjećaj doma Zagrepčani, kao i stanovnici drugih svjetskih gradova, najčešće povezuju s određenim mirisom, a većina Zagrepčana, njih 76 posto, stvara osjećaj doma puštanjem glazbe koju vole.

Četiri od pet Zagrepčana čisti svoj dom barem jednom tjedno, a kada odlazimo nekom u posjet, 2/3 Zagrepčana očekuje da dom odražava ljude koji žive u njemu, ali i da bude uredan.

Što se tiče doma i uređenja doma, zanimljivi su i ovi podaci dobiveni istraživanjem: Polovina Zagrepčana željelo bi zamijeniti puno stvari u svom domu, trećina bi ih željelo imati manje stvari u domu, a malo više od trećine, 36 posto, voli izrađivati, popravljati i sastavljati stvari za svoj dom.

Četiri od deset Zagrepčana ima kućnog ljubimca, od toga broja polovina ima psa, a mačku ima 12 posto stanovnika Zagreba.

Zanimljiv je odnos Zagrepčana prema društvenim mrežama – 20 posto ih zbog osjeća krivnju zbog vremenu utrošenog na taj vid komunikacije, a 28 posto 28 posto provjeravaju svoje profile čak i noću, kad se iz nekog razloga probude.


Komentari