REZULTATI ISTRAŽIVANJA AUTOBLOGERA: ‘Svaki plastični stupić košta 700 kuna, a skoro svi u gradu su postavljeni krivo’

commons.wikimedia.org

3,7 milijuna kuna godišnje cijena je postavljanja stupića po gradu. Zagrebačke ceste nabavljaju ih od tvrtke Cestodom.

Zaštitni stupići, bili oni aluminijski ili plastični, u Zagrebu su postavljeni i dalje se postavljaju na parkiralištima, pješačkim zonama, brzim prometnicama. Koliko tih stupića ukupno ima, ekipa Večernjeg.hr nije uspjela doznati jer im iz Grada Zagreba nisu još odgovorili iako su im upit poslali prije nekoliko tjedana.

Neobična pojava

Da stupići po Zagrebu niču kao gljive poslije kiše primijetio je i bloger Marin Tomaš koji je istražio i na svom autoblogu objavio rezultate istraživanja o toj neobičnoj pojavi u metropoli. Prema podacima koje je Tomaš prikupio, tih stupića u Zagrebu ima na tisuće pa i desetke tisuća. On je tako samo na Zelenom valu prema istoku, od Savske do Trga žrtava fašizma, dakle na udaljenosti manjoj od dva kilometra, izbrojio čak 352 aluminijska i 1169 plastičnih stupića.

A jedan aluminijski stupić košta 660 kuna plus PDV, dok građani Zagreba za svaki plastični stupić plaćaju 700 kuna plus PDV. Tomaš je tako zaključio da su samo na tom potezu na Zelenom valu postavljeni stupići vrijedni 1,3 milijuna kuna s PDV-om.

Tomaš navodi da se, prema podacima koje je prikupio na stranicama Zagrebačkih cesta, koje ugrađuju te stupiće, godišnje na području grada postavi čak 4000 komada. To je u kunama – 3,4 milijuna godišnje. U posljednjih pet godina, izračunao je Tomaš, na famozne stupiće otišlo je više od 17 milijuna kuna. A stupići se nabavljaju od tvrtke Cestodom.

commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje i promet odgovorili su mu, među ostalim, da se elastični stupići na pune linije ili kaplje i otoke za usmjeravanje prometa postavljaju zbog vizualnog smirivanja prometa, sprečavanja nedopuštenih manevara te na mjestima gdje nema elemenata i opravdanosti za izgradnju uzdignutih ploha poput pješačkih otoka ili zelenih površina.

No, blogeru Tomašu to nisu bili argumentirani i smisleni odgovori. I u tom stavu ima potporu prometnih stručnjaka poput Željka Marušića, koji kaže da je 90 posto stupića u Zagrebu postavljeno na krivim mjestima. Marušić napominje da se stupići trebaju postavljati samo u pješačkim zonama i gdje je maksimalna dopuštena brzina vozila 30 kilometara na sat. Sve iznad toga je pogibeljna brzina i stupići su stoga opasni na takvim cestama.

Marušić upozorava: “Kod nas su stupići postavljeni na brzim prometnicima poput Aleje Bologne i Selske ceste. Treba se stoga postaviti pitanje odgovornosti onih koji odlučuju gdje će se stupići postaviti.”

Objašnjava da, primjerice, biciklist ili mopedist u slučaju da ne vide stupić mogu u njega udariti, pasti i podletjeti pod vozilo. Kao drugi opasan primjer navodi stupiće kod Vjesnikova nebodera zbog kojih ne bi mogla proći kola Hitne pomoći.

Krucijalno zadiranje u promet

MArušić smatra: “O lokacijama na kojima će biti stupići u gradu ne pita se prometne stručnjake. Za tako krucijalno zadiranje u promet potrebno je najprije izraditi studiju. Usto, gradske prometnice dio su integralnog prometnog sustava i ne bi smjele biti u ingerenciji Grada, nego Agencije za sigurnost cestovnog prometa.”

Prema njemu, na prometnicama bi, umjesto stupića, trebale biti postavljene vibracijske trake.


Komentari