REZIME OBNOVE USPINJAČE: Kabine su još uvijek dotrajale, vijadukt se mora sanirati, a problematično je i trzanje vagona

en.wikipedia.org

Već se godinama ponavlja preporuka za za osnivanje stručnog tima koji bi pripremio sve potrebno za kompletnu rekonstrukciju i modernizaciju uspinjače, novog pogona, upravljačkog i kočničkog sustava, navodi gradski zastupnik Renato Petek iz Naprijed Hrvatska.

Prošle godine je sastavljen i zapisnik o stručnom tehničkom pregledu uspinjače koji je pri provjeri ovogodišnjeg stanja ponovno aktualiziralo Ministarstvo prometa. U prošlogodišnjoj se evidenciji navodi da su kabine dotrajale, vijadukt se mora sanirati, a potrebno je i riješiti trzanje vagona. Sve su to posljedice nemara oko održavanja uspinjače i nebrige oko njezinog postojanja.

Petek je jučer rekao da je proučavajući inspekcijski nalaz Ministarstva prometa unatrag tri godine naišao na zabrinjavajuće podatke i stavke koje govore o opetovanim propustima i nekvalitetnom upravljanju uspinjačom nadležnih u ZET-u, prenosi Večernji. Nadodao je i da se tvrtka oglušila na sve preporuke sanacije inspekcije Ministarstva, a već se godinama ponavlja preporuka za osnivanje stručnog tima koji bi pripremio sve potrebno za kompletnu rekonstrukciju i modernizaciju uspinjače, novog pogona, upravljačkog i kočničkog sustava, čime bi se osigurala i trajnija sigurnost prometovanja.

Na radu oko uspinjače je kaže Petek i premalo radnika, koji u vrijeme Adventa rade i po devet sati bez ikakvih stanki. Iz ZET-a pak poručuju da nema nikakvih problema.

– Servisi na uspinjači obavljaju se kontinuirano, i to na tjednoj, mjesečnoj, polugodišnjoj i godišnjoj bazi. Ovogodišnji je servis obavljen u travnju, a tvrtka koju je ovlastilo nadležno ministarstvo obavila je tehnički pregled te je dala mišljenja i preporuke putem kojih je Ministarstvo izdalo Rješenje za prometovanje uspinjače do 1. rujna 2019. godine – kažu u ZET-u pa dodaju kako se tijekom cijele godine “otklanjaju eventualni mogući manji nedostaci nastali svakodnevnim korištenjem ili utjecajem vremenskih uvjeta”. Nije ipak med i mlijeko, kako tvrde u ZET-u, kaže predsjednik Sindikata zaposlenika ZET-a Dražen Jović.

– Neće se sigurno raspasti jer i dalje dobiva dozvolu za vožnju. Ali da bi trebalo renovirati uspinjaču, bi. Kućice su derutne, beton pomalo odlazi jer ga “tiska” brdo, postolje isto nije najbolje – prepričava Jović što čuje od kolega, kojih na uspinjači radi desetak. Oni su, kaže, “Katice za sve”. – Održavaju je, voze, čiste snijeg, a da rade i po devet sati bez stanke, točno je. Tražili smo već prije da se zaposle tamo još barem dva čovjeka, ali u ZET-u nema sluha za to – kaže Jović.


Komentari