REVOLUCIONARAN UREĐAJ U ZAGREBAČKOJ BOLNICI: Novi način liječenja psihijatrijskih dijagnoza

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan na Jankomiru imaju nove projekte.

Tu je CIP – centar integrativne psihijatrije kojemu je cilj na vrijeme prepoznati ostale bolesti kod psihičkih bolesnika koje uzrokuju raniju smrtnost. Prema objašnjenju ravnatelja bolnice doc.dr. Igora Filipčića, najčešće su to kardiovaskularne bolesti i karcinomi, pišu 24 sata.

Psihički bolesnici kraće žive jer se manje žale, imaju lošije životne navike, ne uzimaju lijekove i rjeđe idu na preglede. CIP će imati i pametni laboratorij, a zahvaljujući njemu svaki će pacijent dobiti upravo onu ciljanu terapiju koja odgovara njegovoj psihijatrijskoj dijagnozi i stanju, kaže ravnatelj bolnice.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Uređaj jedini u ovom dijelu Europe

U bolnici su, također, nabavili i 1,5 milijuna kuna vrijedan uređaj za takozvanu transkranijalnu magnetsku stimulaciju (TMS). Uređaj koji magnetnim valovima stimulira mozak, zagrebačka bolnica ima jedina u ovom dijelu Europe.

“Uređaj stimulira i inhibira dijelove mozga. Kod moždanog udara, primjerice, stimulirat će određene dijelove mozga da brže rade, dok će kod depresije uređaj inhibirati, odnosno, kratkotrajno zablokirati ciljanu regiju mozga. Zbog te će blokade ta regija mozga kasnije početi dvostruko raditi te lučiti adrenalin i serotonin koji su bitni za normalno funkcioniranje.” kaže doc.dr. Filipčić.

Ovom metodom liječe se depresije, anksioznosti i PTSP, ali i teške migrene. Može ga se koristiti i kod obuzeto prisilnog poremećaja, ali i kod epilepsije i multiple skleroze za onu depresivnu komponentu koju bolesti nose sa sobom.

Tretman traje 20-30 minuta, a u prosjeku ih je potrebno oko 20 u četiri tjedna. Nema neželjenih nuspojava.

>>>UŠLI SMO U PSIHIJATRIJSKU BOLNICU NA JANKOMIRU: Doktori samo za Zagreb.info otkrivaju što se krije unutar ovih zidova


Komentari