REVOLUCIONARAN POTEZ! Majke i očevi moći će dobiti status odgojitelja

Wiki

Kroz desetak dana roditelji će moći zatražiti status odgojitelja. 

Na Gradskoj skupštini podržana je i izglasana mjera o majci odgojiteljici uz male dopune. Roditelji će, uz sve potrebne papire, kroz deset dana moći zatražiti status odgajatelja u Gradskom uredu za socijalnu skrb.

Novost je da su u mjeru uvršteni i očevi, jer kako je naglasio Andrija Mikulić, ispred kluba zastupnika HDZ-a, očevi i majke jednako su bitni i ove prve se ne smije zaboravljati niti diskriminirati.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić naglasio je kako je ovo samo jedna od mjera pronatalitetne politike koja se u glavnom gradu provodi već godinama, piše portal dječjaposla.com

“Da je mjera uspješna vidi se po broju upisanih prvašića kojih je u zagrebačkim osnovnim školama svake godine sve veći. Tako ih je u 2009. bilo 6900, a ove ih je čak 8400. No, te mjere treba kontinuirano nadopunjavati i razvijati. Zabrinjavajuće je što je broj novorođene djece općenito u padu, iznosi ispod 38 000 na godinu na razini Hrvatske, što je manje nego ikad”, kazao je Lovrić.

Očevima treba omogućiti da ostanu kod kuće i odgajaju djecu

Margareta Mađerić, zastupnica HDZ-a nadodala je da u potpunosti podržava mjeru uz spomenute nadopune, jer, ističe, kod nas još uvijek vlada stereotip da žena sjedi kod kuće, a muškarac radi.

“Zagreb ima velik postotak visokoobrazovanih žena i nerijetko se događa da imaju bolja radna mjesta i bolje zarađuju od svoji muževa. Zato je u redu da se i očevima omogući da ostanu kod kuće i odgajaju djecu “, pojasnila je Mađerić.

Gradski zastupnik Davor Štern poručio je kako će ova mjera otvoriti i nova radna mjesta koja svi obećavaju, a koja se neće samo tako stvoriti čarobnim štapićem.

Za kraj, svoj komentar dao je i sam “začetnik” ove mjere, gradonačelnik Milan Bandić:

“Što će nam znanje i obrazovanje ako nećemo imati koga slati da ga obrazujemo?”

Više o tome koje kriterije morate zadovoljiti da bi ostvarili status, pogledajte ovdje.


Komentari