Revolucija u odvozu otpada: Zagreb dobiva čipirane kante!

FOTO: Facebook/Renato Petek

Već je najavljeno poskupljenje odvoza otpada, a kontejneri su danima pretrpani plastičnom ambalažom. Odgovore na pitanja zašto je došlo do zastoja u odvozu plastike te kada će usluga Čistoće poskupjeti, u emisiji Gradska posla pokušala je objasniti pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, prenosi zagrebački.hr.

Građani se pitaju zašto je došlo do zastoja u odvozu plastike, pročelnica Jozić napominje kako su za to najvećim dijelom krivi upravo oni.

”Ovo je apel na naše korisnike i sve nas da pravilno odvajamo otpad i da u spremnike za plastiku stavimo samo plastiku, jer nakon sortiranja ovoga što mi odvezemo pod imenom plastika, dobije se 30 posto plastike i 70 posto miješanog komunalnog otpada. Tako dobijemo ugovore koji su se iskoristili puno prije nego što su predviđeni zato što se, kad se kalkulira, točno zna koji je udio plastike u miješanom komunalnom otpadu.”, nastavlja Jozić.

Do sada je te poslove obavljala tvrtka Cezar, a privremeni ugovor potpisan je s tvrtkom e-Kolektor.

U Gradu najavljuju pravedniji sustav naplaćivanja odvoza otpada. Idućeg tjedna, na kućne pragove građana stići će kante za odvajanje biootpada, a novi cjenik odvoza otpada na snagu bi trebao stupiti za više od pola godine, u studenom.

Prema novom cjeniku, jednočlana kućanstva će imati popust, a uvodi se i čipiranje kanti.

”Što se tiče umanjenja računa, odnosno čipa, planiramo imati elektronsku evidenciju. To znači da će gospodin koji se javio, samo kad iznese spremnik van svoje ograde, kad dođe kamion Čistoće i registrira njegovo pražnjenje, samo tad će on to pražnjenje i platiti. Ako on cijeli tjedan nije skupio otpad i ne iznese svoju kantu, nema registracije pražnjenja pa tako nema ni naplate tog dijela računa.”, završava Jozić.


Komentari