Revoltirani Zagrepčani spremaju ‘zasipavanje Trga žrtava fašizma’ čije je novo ruho postalo predmet sprdnje na društvenim mrežama

FOTO: Zagreb from above

Obnova Trga žrtava fašizma i Meštrovićeva paviljona: prva od tri faze projekta koji je gradonačelnik Bandić nazvao “Pješačkim centrom izvrsnosti”.

Trg žrtava fašizma, nakon uređivanja koje je trajalo malo više od pola godine, napokon je obnovljen, ali ne na radost i zadovoljstvo građana.

Obnova i radovi započeli su u veljači ove godine s planiranim uređenjem hortikulture, ugradnjom novih slivnika, zamjenom oštećenih dijelova stuba oko paviljona, postavljanjem granitnih kocki i kamenih rubnjaka te novih kamenih klupa, koševa za smeće i stalaka za bicikle.

FOTO: Vratite magnoliju

Revolt građana zbog betonizacije i čupanja stabala počeo je nakon što je s Trga žrtava fašizma maknuta magnolija, koja je desetljećima bila simbol ovog trga. Građani okupljeni oko aktivističke grupe “Vratite magnoliju” i ostali svake su srijede u 18 sati prosvjedovali ispred poznate “džamije”.

Sada kada su radovi dovršeni i kada se velik broj Zagrepčana zgražava nad novim izgledom nazivajući ga sterlinim i bezdušnim, na Facebooku je najavljen događaj “Zasipanje Trga Žrtava Fašizma (gerila ratarstvo)”, koji se opisuje kao “slobodno i spontano zasipanje javnih površina različitim sjemenjem, interakcija u gradskim prostorima”. Događaj bi se trebao održati 4. studenog u 10 sati ujutro, a zasad je zainteresirao više od 2.300 ljudi.

Kaznena prijava protiv Bandića

U srpnju je USKOK potvrdio da je zaprimio kaznenu prijavu protiv Bandića koju su podnijele udruge Zelena akcija i Pravo na grad tvrdeći da je kriv i za oštećenje zaštićenog kulturnog dobra (rušenjem i zamjenom dijela stuba oko paviljona) te za nezakonito pogodovanje.

O samom projektu obnove Trga žrtava od početka su se negativno očitovali Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb, Katedra za zaštitu kulturne baštine Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, ULUPUH i Muzej Ivana Meštrovića, Vijeće Gradske četvrti Donji grad i Odbor za prostorno uređenje pri Gradskoj skupštini.

U lipnju su svi oporbeni klubovi u Gradskoj skupštini, uz podršku HDZ-a, zatražili obustavu radova zbog nepoštivanja zakona i procedure. Bandić je na to rekao da neće odustati već da će napraviti “najljepšu šetnicu u Zagrebu”. Na prozivke Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata da za obnovu Trga žrtava fašizma nije proveden javni arhitektonski natječaj, iz Gradske uprave su kazali da se “natječaji provode za idejna rješenja kojima se propituju razne mogućnosti uređenja nekih prostora ili same kompozicije, dok se na Trgu žrtava fašizma radi o redovitom održavanju, odnosno obnovi”.

Uređenje je, unatoč prijeporima, pobunama i prozivkama, ipak dovršeno prema Bandićevoj volji i viziji dok je ta ideja preurešena Meštrovićeva paviljona postala predmet sprdnje na društvenim mrežama.


Komentari