REVIZIJA OTKRILA NIZ GREŠAKA: Građani više neće morati plaćati prometne prekršaje gradskim službenicima

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Odluka je stupila na snagu novim Pravilnikom o korištenju službenih vozila koja je uvedena nakon što je Gradski kontrolni ured revizijom utvrdio niz nepravilnosti.

Gradski zaposlenici u Zagrebu koji imaju pravo na korištenje automobila morat će u buduće sami plaćati prometne kazne koje su do sada ignorirali pa su one plaćane javnim novcem. Od sada će kazne za prebrzu vožnju i nepropisno parkiranje u iznosima od dvjesto do tisuću kuna, koje inače dospijevaju u poštanski sandučić gradske uprave, a za koje se do sada nije znalo čije su, dolaziti osobno onima koji su kazne i zaradili. U slučaju da ne plate kazne na vrijeme, iznos će im biti skinut sa sljedeće plaće, prenosi Večernji.

Revizijom utvrđen niz nepravilnosti

Odluka je stupila na snagu novim Pravilnikom o korištenju službenih vozila koja je uvedena nakon što je Gradski kontrolni ured revizijom utvrdio niz nepravilnosti. Odlučeno je i kako pravo na 24-satni službeni automobil, uz gradonačelnika, još ima samo njegova zamjenica te čelni čovjek Skupštine i njegova potpredsjednica. Ipak, Bandić je ostavio mogućnost da pisanom odlukom može i nižim službenicima odobriti 24-satno koršitenje službenog vozila, to jest da ga mogu koristiti i za privatne svrhe. No, uvedena je i novost da će im se u tome slučaju uzimati dio novca od plaće, što se do sada nije činilo. Još je jedna velika novost ta da će gradski službenici moći koristiti svoja osobna vozila, no, Grad će im refundirati trošak za benzina od dvije kune po kilometru.

Službenim autom išlo se na kolinje

Zanimljivo je kako je novim pravilnikom utvrđeno da gradonačelnik može dati službeno vozilo na korištenje osobama izvan gradske službe, ali samo ako rade nešto u korist grada. Time će se izbjeći onaj famozni prekršaj zbog kojeg USKOK optužuje Badnića da je davao službene automobile na korištenje trećim osobama u privatne svrhe. Podjsetimo, Bandić je dao novinarki Mili Horvat službenog vozača i auto koji ju je vozio u Beč, sportašici i zastupnici u Saboru, Sandri Perković, osigurao je vožnju na pripreme u Medulin, a navodno se službenim automobilima išlo i na kolinje.

Od 2013. Grad i Holding najavljivali su uspostavu zajedničkog voznog parka po uzoru na taksiste. Tako bi se smanjio broj vozila, a vozači bi s manjim brojem non stop vozikali dužnosnike, direktore i službenike. Od toga se odustalo pa Grad i dalje ima oko 80 vozila od kojih je oko 25 na leasing dok se u Holdingu voze s oko 130 automobila.

Tko sve ima pravo na službeno vozilo i vozača

Pravo na službeno vozilo i vozača, 24 sata dnevno imaju gradonačelnik Milan Bandić i njegova zamjenica Vesna Kusin, predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor i potpredsjednica Skupštine Jelena Pavičić Vukičević.

Samo za vožnju na posao pravo na službeno vozilo s vozačem ili bez njega, isključivo za potrebe obavljanja dužnosti službe imaju svi pročelnici i njihovi zamjenici, voditelji kabineta gradonačelnika  kabineta Skupštine, tajnik Skupštine i ostali potpredsjednici. Svi oni mogu voziti i privatno, ali to moraju platiti.

Uz odobrenje šefa Službeno vozilo sa ili bez vozača, ovisno o raspoloživosti, a uz prethodno odobrenje šefova mogu zatražiti i svi ostali službenici ali samo za službene potrebe.


Komentari